Skip to main content

Στην 73η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα αναφορικά με το βαθμό οικονομικής ελευθερίας

Σύμφωνα με την κατάταξη η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των μετρίως ελεύθερων οικονομιών, έχοντας αυξήσει τη βαθμολογία της κατά 1,9 μονάδες (62,7 με άριστα το 100) σε σχέση με το 2009.
Στην 73η θέση παγκοσμίως βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με το βαθμό οικονομικής ελευθερίας, έχοντας βελτιώσει τη βαθμολογία της από πέρυσι.

Σύμφωνα με την κατάταξη η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύτων μετρίως ελεύθερων οικονομιών, έχοντας αυξήσει τη βαθμολογία τηςκατά 1,9 μονάδες (62,7 με άριστα το 100) σε σχέση με το 2009, ενώ ηΚύπρος βρίσκεται στην 24η θέση.

Το Χονγκ Κονγκ κατέκτησε για άλλη μία φορά την πρώτη θέση, τη στιγμή που οι ΗΠΑέχασαν το χαρακτηρισμό της «ελεύθερης οικονομίας».

Σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη οικονομικής ελευθερίας που εκδίδει κάθε χρόνο το Ίδρυμα Heritage σε συνεργασία με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση ενίσχυσε σημαντικά τον παρεμβατικό της ρόλο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, βρίσκονται φέτος στην 8η θέση της λίστας, από την 6η θέση που κατείχαν πέρυσι. Παράλληλα, για πρώτη φορά, δεν ανήκουν στις «ελεύθερες», αλλά στις «αρκετά ελεύθερες» οικονομίες.

Δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η Σιγκαπούρη, τρίτη η Αυστραλία και τέταρτη η Νέα Ζηλανδία. Στις τελευταίες θέσεις η Κούβα, η Ζιμπάμπουε και η Βόρεια Κορέα, ως η λιγότερο ελεύθερη οικονομία.

Η κατάταξη βασίζεται στο πόσο ανοιχτή είναι μία οικονομία, στο εμπόριο, την αποτελεσματικότητα των ρυθμιστικών της αρχών και την τήρηση των νόμων.