Skip to main content

Στην αγροδιατροφή επενδύει η ΣΕΚΕ τα επόμενα χρόνια

Ήδη την προηγούμενη διετία η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΕ έχει εμπλακεί στην τυποποίηση και την εμπορία ακτινιδίων.

Στην αγροδιατροφή επεκτείνεται το επόμενο διάστημα η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΕ, η πρώτη συνεταιριστική επιχείρηση της χώρας που ιδρύθηκε το 1947 και εδρεύει στην Ξάνθη.

Ήδη την προηγούμενη διετία η ΣΕΚΕ έχει εμπλακεί στην τυποποίηση και την εμπορία ακτινιδίων. Θα ακολουθήσουν κι άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως το ελληνικό λάδι και οι ελιές, το μέλι και το ρόδι, τα οποία εν πολλοίς παράγουν αγρότες μέλη των συνεταιρισμών που συγκροτούν τη ΣΕΚΕ.  

Η νέα αυτή περίοδος για την ΣΕΚΕ συμπίπτει με την αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής της. Στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας οι μέτοχοι αποφάσισαν τον περιορισμό του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από τα 12 στα επτά, ώστε το σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν συνεταιριστές και τεχνοκράτες, να είναι συνεκτικό και ευέλικτο για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας εποχής. Η σύνθεση του νέου ΔΣ είναι η ακόλουθη: Παναγιώτης Ταρενίδης (πρόεδρος), Κωνσταντίνος Λεπίδας (διευθύνων σύμβουλος). Κωνσταντίνος Χατζηελευθεριάδης (αντιπρόεδρος), Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Κωνσταντίνος Παρηγόρης, Κυριάκος Παπαδόπουλος και Θόδωρος Γιαηλίδης (μέλη).

Στην πενταετία 2015 – 2020 η ΣΕΚΕ έκανε σημαντικά βήματα, που αναμένεται να σηματοδοτήσουν το μέλλον της. Κατ’ αρχήν αύξησε τις πωλήσεις της από τα 30 εκατ. ευρώ στα 75 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης πραγματοποίησε επενδύσεις 13 εκατ. ευρώ τόσο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της στην Ξάνθη, όσο και για τη δημιουργία θυγατρικών στις γειτονικές χώρες που παράγουν καπνό και συγκεκριμένα στη Β. Μακεδονία, στη Βουλγαρία και στην Αλβανία. Ταυτόχρονα βελτίωσε την αξιοπιστία της χωρίς να απωλέσει το συνεταιριστικό της πρόσημο. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες στήριξε τα μέλη της που περνούσαν δύσκολες στιγμές, ακόμη και εις βάρος της κερδοφορίας της.

Μετά τη συνέλευση ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός σε ένα μικρό απολογισμό επισήμανε ότι την προηγούμενη πενταετία, παρά την οικονομική κρίση, η ΣΕΚΕ έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία καπνού της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων. «Καθώς μειώνεται η παραγωγή καπνού στην Ελλάδα θέλουμε να διατηρήσουμε τα μερίδια μας στις διεθνείς αγορές –οι κυριότεροι πελάτες μας είναι οι πολυεθνικές των τσιγάρων και κρατικά μονοπώλια στον Αραβικό κόσμο- και να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας μεγέθη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος διοίκησης για εμπορικά και αγροτικά θέματα της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ της ΣΕΚΕ από το 2015 και συνεχίζει για μία ακόμη θητεία, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την εταιρεία και τους μετόχους για την εμπιστοσύνη τους και  υπογράμμισε ότι το τραπεζικό σύστημα στηρίζει τη ΣΕΚΕ και κάθε υγιή συνεταιριστική προσπάθεια στον αγροτικό τομέα. «Η συνεργασία και οι συνέργειες μεταξύ των παραγωγών είναι παράγοντες εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας». Ο ίδιος σημείωσε ότι «στόχος είναι η ανάπτυξη των αγροτικών σχημάτων στη βάση αφενός της επιχειρηματικής λογικής και αφετέρου της αλληλεγγύης, ώστε ο κόπος των αγροτών να μην πηγαίνει χαμένος». Επίσης, υπενθύμισε ότι στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια η Τρ. Πειραιώς με τα προγράμματα της Συμβολαιακής Γεωργίας συνέβαλε στον εξορθολογισμό των διαδικασιών παραγωγής και στην καλύτερη αξιοποίηση όσων παράγει η ελληνική γη προς όφελος των παραγωγών και της εθνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη ΣΕΚΕ συγκροτούν 15 νομικά πρόσωπα, που στο σύνολό τους ανήκουν στον συνεταιριστικό κλάδο και εκπροσωπούν πάνω από 10.000 καπνοπαραγωγούς και άλλους αγρότες, οι οποίοι στην πορεία του χρόνου άλλαξαν τις καλλιέργειες τους.