Skip to main content

Στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας ο ποντιακός χορός Σέρρα

Με απόφαση της Μενδώνη και χάρις στην έρευνα της Κιλκισιώτισσας Αλεξίας Ιωαννίδου ο ποντιακός χορός μπήκε στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας

Ένας ελληνικός, ποντιακός χορός που χάθηκε στα βάθη του χρόνου, μπήκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, χάρις στην ερευνήτρια, πολιτισμολόγο και μέλος της επιτροπής Πολιτισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Αλεξία Ιωαννίδου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, σε ανάρτησή του συγχαίρει θερμά τη συντοπίτισσά του για την εγγραφή του χορού Σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

«Απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Αλεξία Ιωαννίδου, από τους Ευζώνους με απώτερη καταγωγή από την Αργυρούπολη του Πόντου και το Καρς η οποία συνέταξε το δελτίο τεκμηρίωσης για την ένταξη του χορού Σέρρα -του ποντιακού πυρρίχιου- στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς μέσω της πρωτογενούς έρευνας που διεξήγαγε στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της διατριβής», επισημαίνει ο κ. Βεργίδης.

«Η κ. Ιωαννίδου διακρινόμενη από ξεχωριστή αγάπη και ευαισθησία για τη σημασία που διαδραματίζει ο πολιτισμός στην καταγραφή της Ιστορίας ενός λαού, επέδειξε και εργάστηκε με απόλυτη συνέπεια και αφοσίωση στην κατεύθυνση προαγωγής του πολιτισμού, μέσω της εγγραφής του στοιχείου 'χορός Σέρρα' στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Ο χορός Σέρρα μέσα από τον οποίο 'εκπορεύεται' η δύναμη των Ελλήνων του Πόντου, οι ρίζες του συναισθηματικού γενετικού κώδικα των Ποντίων αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελλήνων του Πόντου, που πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη γη του νομού Κιλκίς, στην οποία και ρίζωσαν και 'έχτισαν' πάλι, από το μηδέν, τη ζωή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης.

Η Αλεξία Ιωαννίδου

Σύμφωνα με το efxinospontos.gr, η Αλεξία Ιωαννίδου είναι απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π. και του Μεταπτυχιακού Τμήματος Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της ΠΟΕ από το 2020 .

Κατάγεται από τους Ευζώνους του Νομού Κιλκίς. Είναι Καυκάσια τρίτης γενιάς με καταγωγή και των δύο γιαγιάδων και παππούδων της από το Καρς (χωριά Μερτινίκ, Κιλεπέρτ, Χανάαχ) και την Αργουρούπολη του Πόντου.

Έχει δουλέψει στα δημιουργικά τμήματα διαφημιστικών εταιριών της Θεσσαλονίκης ως γραφίστρια για μια δεκαετία, ως Art Director στο περιοδικό FunZειν του πολυχώρου τέχνης και πολιτισμού «Μύλος» και ήταν στέλεχος εκδοτικής εταιρείας και διευθύντρια του υποκαταστήματός της στην Θεσσαλονίκη για μια οκταετία.



Έχει εργαστεί ως Πολιτιστική Διαχειρίστρια στον Δήμο Παιονίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πολιτιστική Διαχειρίστρια, σχεδίασε και οργάνωσε με την συνεργασία της τοπικής κοινωνίας πλήθος εκδηλώσεων, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων αφορούσε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Επιπρόσθετα εισήγαγε στην πολιτιστική ατζέντα του Δήμου Παιονίας για πρώτη φορά εκδήλωση – φόρο τιμής για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σε συνεργασία με όλους τους ποντιακούς συλλόγους του Δήμου.

Η διπλωματική της διατριβή έχει ως τίτλο: «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου: Ο χορός Σέρρα και η ένταξή του στον κατάλογο της UNESCO». Στοιχεία της έρευνάς της που καταγράφονται μέσα στην διατριβή της, ενισχυμένα με πρόσθετο υλικό έρευνας χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την καταλογογράφηση του στοιχείου Σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με δυναμική για την μετέπειτα ένταξή του στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγή φωτογραφιών: mixanitouxronou.gr, efxinospontos.gr