Skip to main content

Στην Αλεξανδρούπολη ο Μητσοτάκης την Τρίτη για το mega project του φυσικού αερίου

Ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες των γειτονικών βαλκανικών χωρών θα επιθεωρήσουν τη μεγάλη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ερχόμενη Τρίτη 3 Μαΐου 2022, σε μια εξαιρετικά επίκαιρη και σημαντική επίσκεψη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ και Κίριλ Πέτκοφ, τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να επιθεωρήσουν από κοινού τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου εντός του λιμανιού, που είναι αποτέλεσμα κοινοπραξίας Ελλάδας και Βουλγαρίας και στην οποία ρόλο επιθυμούν πλέον να έχουν και οι άλλες δυο βαλκανικές χώρες.

Το έργο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς είναι ικανό να διαφοροποιήσει το μίγμα των πηγών ενέργειας για τη χώρα και να δώσει μια λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το έργο αφορά στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο. Αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου κι από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού, μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) κι από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

Το έργο κατασκευάζουν η ελληνική εταιρία Gastrade και η βουλγαρική BEH. Ο τερματικός LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) της Αλεξανδρούπολης είναι εντυπωσιακός τόσο ως προς την κατασκευή του, όσο και κυρίως ως προς τη χρησιμότητά του, ειδικά αυτή την περίοδο με τα ζητήματα τροφοδοσίας, που προκαλεί η Ρωσία.

Το πλοίο (υπεράκτια πλωτή μονάδα), που κατασκευάζεται στο ναυπηγείο Keppel της Σιγκαπούρης, είναι μήκους περίπου 300 μέτρων και υπολογίστηκε ότι το φθινόπωρο του 2023 θα αγκυροβολήσει με το όνομα "Orfeas" σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα συνδεθεί με τον τερματικό σταθμό με αγωγό μήκους 28 χλμ. Η πλωτή αυτή μονάδα θα παραλαμβάνει από δεξαμενόπλοια το υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα το αποθηκεύει στις δεξαμενές του. Όταν αεριοποιείται θα εισάγεται στον αγωγό και θα μπαίνει στο σύστημα τροφοδοσίας.

Μάλιστα, η σύνδεση θα γίνει στον νέο σταθμό εισόδου του ΕΣΦΑ, στο ύψος της Αμφιτρίτης, που κατασκευάζεται από τον ΔΕΣΦΑ σε μικρή απόσταση από τον υφιστάμενο σταθμό εξόδου της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τις αναδόχους εταιρίες, το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης μπορεί να συνδεθεί και με άλλα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός ΤΑΡ.

Η λειτουργία του όλου συστήματος υπολογίζεται ως το τέλος του 2023 και ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ. Η δε αποθηκευτική ικανότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου της μονάδας θα είναι 153.500 κυβικά μέτρα, ενώ υπολογίζεται ότι η μέγιστη ετήσια τεχνική δυνατότητα αεριοποίησης ανέρχεται σε 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Πηγή φωτογραφίας: offshore-energy.biz