Skip to main content

Στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή πειραματίζονται με καλλιέργεια καφέ

Είναι δυνατόν να δούμε φυτείες καφέ και μπανάνας στην Ελλάδα με την κλιματική αλλαγή; Στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή ερευνούν τις δυνατότητες.

Με τη χρήση της νανοτεχνολογίας στη γεωργία στοχεύοντας στη μείωση της κατανάλωσης νερού και τη δυνατότητα καλλιέργειας καφέ στην Ελλάδα πειραματίζονται αυτό το διάστημα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, η οποία πρόσθεσε εφέτος στην εκπαιδευτική δέσμη της και Ιδιωτικό ΙΕΚ.

Όπως τόνισε στα εγκαίνια του ΙΙΕΚ ο κοσμήτορας της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Δρ Ευάγγελος Βέργος, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες θα αρχίσουν την καλλιέργεια καφέ κάτω από τεχνικές συνθήκες διερευνώντας εάν με την κλιματική αλλαγή μπορεί να ευδοκιμήσει μία τέτοια καλλιέργεια στην Ελλάδα. «Βλέπουμε μπροστά. Όσο και αν μας τρομάζει, θα υπάρξει ερημοποίηση και στη χώρα μας και οι καλλιέργειες θα αλλάξουν. Θα καλλιεργούμε και καφέ και μπανάνες», τόνισε ο κ.Βέργος. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόσφατα ξεκίνησε και το πείραμα για τη χρήση της νανοτεχνολογίας στη γεωργία σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ο κ. Βέργος σημείωσε ότι το ΙΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ξεκίνησε τη λειτουργία του με ικανοποιητικό αριθμό σπουδαστών και υψηλές προσδοκίες και στόχους, έχοντας φυσικά στο επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα. Όπως είναι ευρέως γνωστό, η Σχολή είναι ιστορικά συνδεδεμένη με την επαγγελματική εκπαίδευση και επί σειρά ετών προσφέρει πλήθος προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, όπως σεμινάρια, μονοετή προγράμματα, κατάρτιση αγροτών σε νέα αντικείμενα κ.α.. Με 1.250 ιδιόκτητα στρέμματα για πρακτική εκπαίδευση, 15 ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα, 25 επιστημονικά εργαστήρια, ένα υπερσύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο, μία σπουδαστική εστία και ένα εκπαιδευτικό αγρόκτημα, το Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής εγγυάται την άρτια και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των σπουδαστών του.

Στόχος του να προσφέρει στους σπουδαστές γνώση, μέσα από την οποία θα γνωρίσουν, θα κατανοήσουν και θα εφαρμόσουν καινοτόμες και ορθές πρακτικές βελτιστοποίησης της αγροτικής παραγωγής αναπτύσσοντας, παράλληλα, περιβαλλοντική συνείδηση. Η αποστολή του Ι.ΙΕΚ υλοποιείται με την εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων βιωματικών μεθόδων μάθησης, στις εξαιρετικές εργαστηριακές υποδομές και πιλοτικές μονάδες παραγωγής που διαθέτει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ώστε ο εκπαιδευόμενος να αποκτήσει επιστημονικές γνώσεις και εξειδικευμένες δεξιότητες, ικανές να διασφαλίσουν τη μελλοντική επαγγελματική του εξέλιξη.

«Στόχος είναι η ΑΓΣ να γίνει τόπος προορισμού για επαγγελματικές σπουδές, να βελτιώνει συνεχώς το περιεχόμενο των σπουδών και να προσθέσει και νέες ειδικότητες, όπως τεχνικός ελαιουργίας, τεχνικός ζυθοποιίας, τεχνικός Γεωργίας Ακριβείας (με σχολείο χειριστών drone) και τεχνικός εφαρμοστής στη Γενετική Φυτών και Ζωών», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΓΣ, Δρ Πάνος Κανέλλης υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί η νέα γενιά παραγωγών που θα χρησιμοποιούν νέες μεθόδους, όπως την υδροπονία και αεροπονία και θα αντιμετωπίζουν τις νέες ανάγκες της κοινωνίας,

Παρών στα εγκαίνια ήταν ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης, οποίος εξέφρασε την ελπίδα το ΙΙΕΚ της ΑΓΣ να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες μονάδες, καθώς ανεβάζει πάρα πολύ τον πήχυ. «Είδα ότι έχετε τμήματα ενηλίκων στη Σχολή. Μπορεί κάποια στιγμή τελειώνοντας τη θητεία μου στη Βουλή να παρακολουθήσω μαθήματα», είπε κλείνοντας τον χαιρετισμό του.