Skip to main content

Στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς

Σημαντικές παρουσίες και ομιλίες στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την ελιά που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της άνοιξης στη Θεσσαλονίκη.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία οργάνωσης του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς του Κέντρου Ελιάς «Κρίνος» - Perrotis College με τίτλο «Ελαιοκομικός τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία – ανακαλύπτοντας νέες τάσεις», το οποίο θα πραγματοποιηθεί 28 και 29 Μαΐου 2020 στις εγκαταστάσεις του Perrotis College στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Οι εργασίες του Συνεδρίου αναμένονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή σημαντικοί επιχειρηματίες αλλά και επιστήμονες από εξαιρετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα όλου του κόσμου.

 Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την αγορά ελαιολάδου στις ΗΠΑ, θα βρεθούν στο επίκεντρο της εισήγησης της Alexandra Kicenik Devarenne, η οποία είναι διεθνής σύμβουλος ελαιολάδου και διευθύνουσα σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης για την Ποιότητα του Ελαιολάδου «Extra Virgin Alliance». Επίσης, διδάσκει μαθήματα γευσιγνωσίας ελαιολάδου κατ’ οίκον στο εξωτερικό και προεδρεύει, κρίνει και παρέχει συμβουλευτική στο πλαίσιο διαγωνισμών για το ελαιόλαδο.

Τους τελευταίους μήνες, διεξάγει έρευνα για το ελαιόλαδο στο University of California Cooperative Extension, συνεργάζεται με την επιστημονική κοινότητα και με την επιτροπή σχεδιασμού για το Yale Olive Sciences and Health Institute.

Ο καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου Rutgers και υπεύθυνος του εργαστηρίου το οποίο ασχολείται με τη μελέτη των φυσικών ενώσεων που ενισχύουν την υγεία του ανθρώπου (Health Promoting Naturals Laboratory), Dr.Michael Leonidas Chikindas θα κάνει παρουσίαση σχετικά με το αν υπάρχουν ανεξερεύνητες προβιοτικές προοπτικές στις ζυμωμένες ελιές. Το βασικό κομμάτι της έρευνας αφορά τα προβιοτικά και φυσικά αντιμικροβιακά για την προσωπική φροντίδα και τη γεωργία. Πριν αρχίσει να διδάσκει στο Rutgers, Dr. Chikindas είχε δουλέψει για κρατικές, επιστημονικές και βιομηχανικές οργανώσεις και παράλληλα είναι ο ιδρυτής του περιοδικού Probiotics and Antimicrobial Proteins.

Για τις «μεταγονιδιωματικές προσεγγίσεις για την αξιολόγηση της μικροβιακής ποικιλότητας των ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς διαφορετικής προέλευσης - η περίπτωση της Χαλκιδικής και της κονσερβολιάς», θα μιλήσει η διευθύντρια Ερευνών του Ελληνικού Αγροτικού Οργανισμού «Δήμητρα», Δρ. Χρυσούλα Τάσσου. Έχει διατελέσει συντονίστρια σε δέκα μεγάλα ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα και επιστημονική υπεύθυνη ή μέλος επιστημονικής ομάδας σε περισσότερα από 35 εθνικά και Ευρωπαϊκά έργα. Εκπροσωπώντας τον φορέα της, ανέλαβε την εκπαίδευση της πρώτης ομάδας γευσιγνωστών σε πανελλαδικό επίπεδο για την οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς.

Στα ερωτήματα: «Μπορεί ένας αγρότης να γίνει επιχειρηματίας; Η ποιότητα είναι ανταποδοτική;» θα δώσει απαντήσεις η εισήγηση του γεωπόνου και εμπειρογνώμονα σε θέματα ελαιολάδου, Κώστα Λύρη, ο οποίος έχοντας ως έδρα την Καλαμάτα, συνεργάζεται με Διεθνείς Οργανισμούς και έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε θέματα ποιότητας και γευσιγνωσίας του ελαιολάδου. Από το 2014 είναι ένας από τους κριτές στους κορυφαίους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας ελαιολάδου ΝΥΙΟΟC στη Νέα Υόρκη, JOOP το Τόκιο, ATHENA IOOC- EVO INTERNATIONAL την Αθήνα και άλλους, ενώ κατά τα έτη 2016-2019-2020 επιλέχθηκε ως επικεφαλής της επιτροπής γευσιγνωσίας στους διαγωνισμούς NYIOOC και JOOP. Είναι ιδρυτής της IRIS-Αγροτικής Ένωσης Μεσσηνίας, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικές με την αγροτική και αγροδιατροφική βιομηχανία.

«Θέτοντας τις αρχές της ελαιογαστρονομίας στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος της εισήγησης του αναπληρωτή καθηγητής Χαροκoπείου Πανεπιστημίου και αντιπροέδρου της Επιστημονικής Εταιρίας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας 4Ε, Δρ. Γεώργιου Μπόσκου. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος ειδίκευσης στην επιστήμη διαιτολογίας-διατροφής και διδάκτορας εφαρμοσμένων βιολογικών επιστημών από το Ghent University του Βελγίου. Το ερευνητικό και ακαδημαϊκό του έργο εστιάζει στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, συνολική διαχείριση ποιότητας, νομοθεσία τροφίμων, οργάνωση μαζικής εστίασης, γαστρονομία και μαγειρονομία (Culinology).

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Δρ. Γεώργιος Θεόδωρος Ντούτσιας, θα μιλήσει για τη μετασυλλεκτική διαδικασία και τη μεταποίηση των φυσικών μαύρων ελιών και θα απαντήσει στο ερώτημα «αν ωρίμασαν οι συνθήκες για μεταρρύθμιση;». Σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία. Από το 2005 είναι υπεύθυνος οικογενειακής γεωργικής εκμετάλλευσης παραγωγής βιολογικών επιτραπέζιων ελιών.

Στην αξιολόγηση του αντιοξειδωτικού προφίλ ελαιολάδων διαφόρων ελληνικών ποικιλιών, θα προχωρήσει στην εισήγησή του ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος το 2017 εξελέγη μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την υγεία, τους περιβαλλοντικούς και αναδυόμενους κινδύνους (SCHEER) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και διευθυντής του Εθνικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην τοξικολογία.

«Αναδρομική παρουσίαση των Ευρωπαϊκών ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιολάδων και νέες τάσεις», είναι ο τίτλος της εισήγησης της καθηγήτριας Χημείας Τροφίμων και διευθύντριας του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ, Μαρίας Τσιμίδου, η οποία έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 ερευνητικές εργασίες και άρθρα ανασκόπησης και έχει συγγράψει σε επιστημονικά βιβλία και εγκυκλοπαίδειες.

Με μήνυμά του ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, Δρ. Πάνος Κανέλλης, καλεί αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, να συμμετάσχουν στο Συνέδριο έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να μάθουν από τους ειδήμονες.