Skip to main content

Στην αρμόδια επιτροπή το ν/σ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ξεκινά σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ στην ολομέλεια αναμένεται να τεθεί στις 20 Ιουλίου. Αύριο έχουν κληθεί να καταθέσουν τις
Ξεκινά σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η  συζήτηση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ στην ολομέλεια αναμένεται να τεθεί στις 20 Ιουλίου. Αύριο έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους οι εμπλεκόμενοι φορείς .

Με τον νέο νόμο θα ρυθμίζονται όλα τα χρέη προς τράπεζες, καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους. Ωστόσο, εξαιρούνται οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Ο νέος νόμος θα αφορά όσους έχουν περιέλθει σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία πληρωμής των χρεών τους και στις ρυθμίσεις του θα μπορούν να υπαχθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους.

Το ποσό του χρέους που θα εξοφλήσει ο οφειλέτης θα εξαρτάται από το εισόδημα που διαθέτει και τις πραγματικές του δυνατότητες. Το δικαστήριο θα μπορεί να τον απαλλάξει από την υποχρέωση καταβολής αν είναι άνεργος ή έχει προβλήματα υγείας. Η ρύθμιση εξόφλησης μέρους της οφειλής θα μπορεί να γίνει για τέσσερα χρόνια.