Skip to main content

Κοσμοσυρροή στο ΕΒΕΘ στην εκδήλωση με ομιλήτρια την Αρβελέρ (φωτο+vid)

Στην κορυφαία βυζαντινολόγο και ακαδημαϊκό απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

To Χρυσό Μετάλλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης απένειμε στην ακαδημαϊκό Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, σε  εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι - Προτάσεις και πρωτοβουλίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα Διαλέξεων του Επιμελητηρίου.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Μονάδα Έρευνας «Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Δημοκρατία» (EUPOLDEM) του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το ΕΒΕΘ και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το Μετάλλιο αυτό αποτελεί την ύψιστη τιμή που αποδίδει το Επιμελητήριο. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει απονεμηθεί σε λιγότερα από 10 άτομα, ιδιαίτερα εξέχοντα, μεταξύ αυτών και διατελέσαντες Πρόεδροι της Δημοκρατίας όπως ο Κωστής Στεφανόπουλος, το 2003.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης το Χρυσό Μετάλλιο του Επιμελητηρίου απονεμήθηκε και στον Νικόλαο Ζαχαριάδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Rhodes των ΗΠΑ. Ο ίδιος παραχώρησε ομιλία με τίτλο «Megadisasters and the EU’s Response: Decline or Renewal?».

Στην ομιλία της με τίτλο «Η Ευρώπη υπό κατασκευή», η κ. Αρβελέρ ανέφερε ότι «αυτή είναι υπό κατασκευή από τότε που ονομάστηκε Ευρώπη». Σύμφωνα με την κορυφαία ακαδημαϊκό, η σύγχρονη Ευρώπη αντιμετωπίζει τρία προβλήματα: Τη μετανάστευση, τις μεγάλες οικονομικές διαφορές μεταξύ των κρατών και την ασφάλεια, εσωτερική και εξωτερική. Για να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα, όπως ανέφερε, θα πρέπει να κινηθεί στο πνεύμα της αλλαγής, καθότι πάντα η Ευρώπη άλλαζε μορφή και λειτουργία.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, την προσωπικότητα του οποίου εγκωμίασε η κ. Αρβελέρ.

Αξιοσημείωτη ήταν η πολύ μεγάλη προσέλευση του κόσμου -και αρκετών νέων ανθρώπων- στην εκδήλωση, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο και αρκετοί εκ των παρευρισκομένων να βρίσκονται εκτός αίθουσας, παρακολουθώντας την ομιλία της από ειδική οθόνη που είχε τοποθετηθεί εκεί. 

Η κορυφαία βυζαντινολόγος, μετά το πέρας της ομιλίας της, παρέλαβε το Μετάλλιο από τον νέο πρόεδρο του ΕΒΕΘ κ. Γιάννη Μασούτη. Το πλήθος κόσμου που είχε σπεύσει να παρακολουθήσει την εκδήλωση κατόπιν χαιρέτησε την κ. Αρβελέρ. Η ίδια έβγαλε φωτογραφίες με τον κόσμο, υπέγραψε αυτόγραφα στο νέο βιβλίο της και συνομίλησε πρόθυμα με όσους την πλησίασαν.

.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 60 ετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ υποστηρίζεται από τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η Μονάδα Έρευνας EUPOLDEM ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2017 με σκοπό την προώθηση πολύπλευρης και διεπιστημονικής έρευνας επί των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επί θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος και των δημοκρατικών αρχών. Προϊστάμενος της Μονάδας είναι ο εκ των ιδρυτικών της μελών, αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Παπαδόπουλος, και υπεύθυνος της Μονάδας είναι ο επίσης εκ των ιδρυτικών μελών, υποψήφιος διδάκτωρ Αλέξανδρος Κυριακίδης.