Skip to main content

Στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

Στην Αθήνα, αυτό που όλοι αναμένουν είναι η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, την οποία έχει δρομολογήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Agile Saleh Issa Gwoider αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα να μεταβεί στην Αθήνα.

Οι δυο άνδρες θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη μετά την αποδοχή της πρόσκλησης του Προέδρου του λιβυκού κοινοβουλίου. Ερωτηθείς ο κ. Τασούλας αν ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης θα επισκεφθεί και το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι αυτό θα δεν είναι ακόμα γνωστό.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα μετά την άρνηση της Λιβύης να παραδώσει στην Αθήνα το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Τουρκία και έχει βάλει φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η συμφωνία της Τουρκίας με την κομματιασμένη Λιβύη ή πιο σωστά το «μνημόνιο συνεργασίας» που υπέγραψε ο Ερντογάν ακριβώς επειδή ονομάζεται έτσι δεν απαιτεί την επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια. Ωστόσο, η βουλή της Τουρκίας ψήφισε το μνημόνιο αυτό για να του προσδώσει και επίσημα μορφή και το «πράσινο φως» άναψε και η κυβέρνηση της Λιβύης. Η συμφωνία δεν κατατέθηκε στη Βουλή της Λιβύης, καθώς το σώμα αυτό ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Στην Αθήνα, αυτό που όλοι αναμένουν είναι η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, την οποία έχει δρομολογήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο πρέσβης δεν παρέδωσε το κείμενο της συμφωνίας στην προθεσμία που του είχε τεθεί από την Αθήνα. Πλέον, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται ότι θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία απέλασης, κηρύσσοντας τον πρέσβη persona non grata και θα του δώσει με βάση τα ισχύοντα, προθεσμία δύο ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα.