Skip to main content

Στην Έδεσσα σήμερα η κηδεία του σπουδαίου ιστορικού και βαλκανιολόγου Ευάγγελου Κωφού

Σε ηλικία 88 χρόνων έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα ο ιστορικός, ειδικός σε βαλκανικά θέματα, Πρεσβευτής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών

Στη γενέτειρά του την Έδεσσα θα αναπαύεται από σήμερα ο ιστορικός, Ευάγγελος Κωφός, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών Πρεσβευτής Εμπειρογνώμων για βαλκανικά θέματα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα, σε ηλικία 88 ετών.

Μετά την αφυπηρέτησή του το 1995, προσκλήθηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Brasenose College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ήταν Διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και είχε δίπλωμα Master Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Georgetown (Washington, D.C.), και πτυχίο Bachelor Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Ohio.
Ήταν μέλος των Δ.Σ. του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) και του Ιδρύματος Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ). Ήταν επίσης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου 'Ερευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, καθώς και της Τιμητικής Επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Είχε στο ενεργητικό του σημαντικό αριθμό βιβλίων και πραγματειών για την ιστορία και τις σύγχρονες εξελίξεις των Βαλκανίων, ιδιαίτερα της Μακεδονίας. Δύο βιβλία του βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.

«Αναπαύθηκε ο Ευάγγελος Κωφός. Είναι αδύνατον να περιγράψει κανείς σύντομα το έργο και την προσφορά του ως ιστορικού της νεότερης και σύγχρονης Μακεδονίας και ως εμπειρογνώμονα πρεσβευτή του Υπουργείου των Εξωτερικών για πάνω από τριάντα χρόνια και σε κρίσιμες περιστάσεις. Αν είχε ακουστεί η γνώμη του, πολλές κακές εξελίξεις στο Μακεδονικό θα είχαν αποφευχθεί. Αξίζει να σημειώσω πως συμπαραστάθηκε πάντοτε σταθερά στους νέους ιστορικούς και στήριξε τα επιστημονικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, όπου δώρισε το αρχείο του. Ευτυχώς τιμήθηκε από την Πολιτεία για τις διακεκριμένες υπηρεσίες του με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και από την Ακαδημία Αθηνών με Βραβείο για το συνολικό επιστημονικό του έργο. Θα μας λείψει πολύ το ζωηρό του πνεύμα και η ζεστασιά που εξέπεμπε. Υποκλίνομαι στη μνήμη του ανδρός», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Βασίλης Γούναρης.