Skip to main content

Στην έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος» στο MOMus ξεναγήθηκε η Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε σήμερα στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης πριν την απονομή των βραβείων «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Στο σύνολο των 110 έργων και πολυμεσικών εφαρμογών που παρουσιάζονται στην έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» ξεναγήθηκε σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσκεψή της στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

«Εξαιρετικός καλλιτέχνης, περιηγητής των αρχών του 20ου αιώνα, με ευαίσθητη και πολιτική συγχρόνως ματιά, ένας σημαντικός φιλέλληνας, ο Fred Boissonnas αποτύπωσε τη χώρα μας, τα τοπία και τα πρόσωπα με πολύτιμο τρόπο. Σήμερα έχουμε την τύχη να ανατρέχουμε στον τόπο και την ιστορία του χάρη σ’ αυτόν» ανέφερε στο σημείωμά της, συγχαίροντας το μουσείο για την έκθεση και τους συντελεστές της.

Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκαν στο Μουσείο η Τζελίνα Μακραντωνάκη, αντιπρόεδρος ΔΣ του MOMus με την Μαρία Τσαντσάνογλου, αναπληρώτρια γενική Διευθύντρια του MOMus, ενώ στην έκθεση ξεναγήθηκε από την Ηρώ Κατσαρίδου, διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την ιστορικό της τέχνης και συνεπιμελήτρια της έκθεσης, Αρετή Λεοπούλου.

Έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια»

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Έως τις 8 Ιανουαρίου 2023

Μια φωτογραφική λήψη του πελάγους μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας και οι ασημί του αντανακλάσεις το μακρινό 1912 από τον Ελβετό φωτογράφο Φρεντ Μπουασονά (1858-1946), καθώς και το φωτογραφικό αυτοπορτρέτο του το 1900 υποδέχονται τους επισκέπτες της έκθεσης με τίτλο «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης έως τις 8 Ιανουαρίου 2023.
Στο σύνολο των 110 έργων και πολυμεσικών εφαρμογών μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τη διαμόρφωση του φωτογραφικού βλέμματος του Φρεντ Μπουασονά, τις πηγές της έμπνευσής του και τη μακρόχρονη προσπάθειά του να αναγάγει τη φωτογραφία στη σφαίρα των καλών τεχνών. Σε μια ελικοειδή διαδρομή, από τις Άλπεις μέχρι την έρημο του Σινά, πρωταγωνιστεί η Μεσόγειος που, ως άλλος κοινός τόπος, γίνεται το σκηνικό της φωτογραφικής Οδύσσειας του ίδιου του φωτογράφου, στα χνάρια του ομηρικού ήρωα.

Το έργο του Μπουασονά τροφοδοτήθηκε από τις συνεργασίες του με συγγραφείς, αρχαιολόγους, πολιτικούς και γεωγράφους, και συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης που αντιμετώπιζε τη Μεσόγειο ως ενιαία γεωγραφική και πολιτισμική οντότητα. Φωτογραφίζοντας τους μεσογειακούς τόπους για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, επικύρωσε μεταξύ άλλων τους γεωπολιτικούς μετασχηματισμούς της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Σκηνές από την καθημερινότητα απλών ανθρώπων, μνημεία και τοπία προς αποκρυπτογράφηση προσκαλούν τους επισκέπτες σε μια ταξιδιωτική εμπειρία σε τόπους που πλέον έχουν διαμορφωθεί με τρόπους, που τότε ακόμη φάνταζαν μυθικοί.

Η έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» αποτελεί παραγωγή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Βιβλιοθήκης της Γενεύης και του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Πόλης της Γενεύης και με τη συνδρομή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.