Skip to main content

Στην Ελλάδα επενδύει η γερμανική Tentamus-Εξαγορά του 70% της Agrolab

Ο γερμανικός πολυεθνικός όμιλος Tentamus των 65 εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο εισέρχεται μέσω της Agrolab σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Στην ελληνική αγορά εισέρχεται ο γερμανικός πολυεθνικός όμιλος Tentamus αποκτώντας το 70% του ομίλου εργαστηριακών αναλύσεων και υπηρεσιών στον αγροδιατροφικό τομέα και στον τομέα του περιβάλλοντος Agrolab RDS με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η στρατηγική συνεργασία των δύο ομίλων ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη από τον αντιπρόεδρο του ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη και διευθύνοντα σύμβουλο της Agrolab Ευθύμη Ευθυμιάδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή του ομίλου Tentamus, Abgar Barseyten.

Ο ελληνικός όμιλος Agrolab με τζίρο 10 εκατ.ευρώ και εργαστήρια σε Σίνδο, Αθήνα, και θυγατρικών σε Βόλο, Κύπρο και Βουλγαρία εντάσσεται στην ομπρέλα της Tentamus με τα 65 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο και τον ετήσιο τζίρο των 200 εκατ. Η συνεργασία, που υπογράφηκε σήμερα, προβλέπει τη διατήρηση του ελληνικού μάνατζμεντ στον όμιλο Agrolab και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής του. «Με την ένταξή μας σε ένα ευρύ δίκτυο εργαστηρίων αποκτάμε πρόσβαση σε όλο το φάσμα των εργαστηριακών αναλύσεων, επιτυγχάνουμε ανταγωνιστικό κοστολόγιο και κλειδώνουμε τη θέση μας στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και της Τουρκίας μέσω εξαγορών ή και δημιουργίας νέων εργαστηριακών εγκαταστάσεων», τόνισε ο κ.Ευθυμιάδης.  

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι δρομολογούνται άμεσα περαιτέρω επενδύσεις για την αύξηση του εργαστηριακού εξοπλισμού της Agrolab και των θυγατρικών της, καθώς και η δημιουργία θυγατρικής της Agrolab στην Τουρκία στην περιοχή της Αττάλειας, για την εξυπηρέτηση διεθνών συνεργατών της εταιρείας από τον αγροδιατροφικό τομέα, δραστηριοποιούμενων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, στα σχέδια είναι η είσοδος στην αγορά της Ρουμανίας με εταιρεία σε διάστημα διετίας αλλά και η εξαγορά εργαστηρίων στην Ελλάδα. Η Agrolab καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια διπλασιάζοντας τον τζίρο της στα 10 εκατ. ευρώ φέτος σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια. Απασχολεί συνολικά 130 άτομα, δυναμικό που αναμένεται να ενισχυθεί μετά τη συνεργασία με την Tentamus.

Από την πλευρά του ο κ.Barseyten τόνισε ότι με τη στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Agrolab η Tentamus η οποία συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους λιανέμπορους στη Δυτική Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε όλες τις αγορές-κλειδιά για τα προϊόντα διατροφής, καθώς έχει ήδη παρουσία σε Ισπανία και Ιταλία. «Προσπαθούμε να βρισκόμαστε κοντά στους τόπους παραγωγής των προϊόντων δεδομένου ότι προσφέρουμε υπηρεσίες ανάλυσης σε αλυσίδες λιανικής», ανέφερε. Μάλιστα, η Tentamus επέλεξε την Ελλάδα και δη τη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσει το εργαστήριο Τεχνολογιών και Πληροφορικής της. Το εργαστήριο αυτό, που θα καλύψει τη ζήτηση για risk management σε προϊόντα, αγορές και προμηθευτές, θα λετουργήσει αρχικά στις εγκαταστάσεις της Agrolab με 2-3 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος είναι, όπως είπε ο κ.Barseyten, να φθάσει τους 10-15 υπαλλήλους «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο».



Ο πρόεδρος του ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, Νίκος Ευθυμιάδης επισήμανε ότι η συνεργασία θα συνεισφέρει θετικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα των ελληνικών προϊόντων. Πρόκειται, εξάλλου, για την τρίτη συνεργασία με ξένο παίκτη για τον όμιλο μετά από τη συνεργασία της Κ+Ν Ευθυμιάδης για τα λιπάσματα με τη Mitsui και την απόκτηση του 51% της Vitro Hellas για το πολλαπλασιαστικό υλικό από τη ρωσική Demeruw του ομίλου Ananyev.