Skip to main content

Στην εταιρεία APEX του Λεωνίδα Ζησιάδη η Βίλα Όλγα έναντι 2,2 εκατ.

Στην APEX του γνωστού επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης Λεωνίδα Ζησιάδη κατακυρώθηκε η δημοπασία για το διατηρητέο αρχοντικό της Βασιλίσης Όλγας.

Στη holding εταιρεία APEX του γνωστού επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης από τον κλάδο των κατασκευών και των ξενοδοχείων Λεωνίδα Ζησιάδη περνάει η Βίλα Όλγα, το διατηρητέο αρχοντικό της Βασιλίσσης Όλγας.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης της ιταλικής πρεσβείας, μέχρι πρότινος ιδιοκτήτρια του διατηρητέου ακινήτου, αποφάσισε το προηγούμενο διάστημα την κατακύρωση της δημοπρασίας για την πώληση της Βίλας στην εταιρεία APEX ΑΕ έναντι τιμήματος 2,22 εκατ.ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική δημοπρασία η τιμή εκκίνησης για το κτήριο της Βασιλίσσης Όλγας 20, που μέχρι το 1978 στέγαζε το ιταλικό προξενείο ήταν 1,513 εκατ.ευρώ και, όπως είχε γράψει η Voria.gr, είχαν κατατεθεί τρεις προσφορές.

Η APEX είναι ο επενδυτικός βραχίονας εταιρειών που επικεντρώνονται στο real estate, τον τουρισμό και τα μπουτίκ ξενοδοχεία. Η εταιρεία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και αποτελείται από εξειδικευμένα στέλεχη στον τομέα των επενδύσεων υπό την καθοδήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Λεωνίδα Ζησιάδη.

Άγνωστα παραμένουν προς το παρόν τα σχέδια για τον τρόπο αξιοποίησης του διατηρητέου από την APEX. Πληροφορίες που θέλουν τη βίλα να μετατρέπεται σε μπουτίκ ξενοδοχείο ή και σε χώρο τέχνης δεν επιβεβαιώνονται από την εταιρεία μέχρι στιγμής.

Το τριώροφο κτήριο με την περίτεχνη πρόσοψη χαρακτηριστικό παράδειγμα του νεομπαρόκ εκλεκτικισμού είναι συνολικής επιφάνειας 945 τμ και βρίσκεται σε οικόπεδο 1.845 τμ.

Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη το 1878 για τον γαλλικής υπηκοότητας Εβραίο έμπορο, Τζεμποργά. Τον Οκτώβριο του 1894, το ακίνητο πωλήθηκε στον Ισραηλίτη δικηγόρο Εμμανουήλ Ραφαήλ Σαλέμ.

Το 1915 μισθώνει τη βίλα το ιταλικό προξενείο και το 1924 την αγοράζει από τον Σαλέμ. Το ιταλικό προξενείο στεγάζεται στην έπαυλη έως τον σεισμό του 1978, οπότε το ακίνητο εγκαταλείπεται και παραμένει ερημωμένο μέχρι σήμερα.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος χρησιμοποίησε τη βίλα για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», ενώ η σειρά American Horror story απαθανάτισε το εγκατελελειμμένο κτήριο στο πόστερ της τρίτης σεζόν.