Skip to main content

Στην Καμπούλ ο διοικητής της CIA - Συναντήθηκε με τον αρχηγό των Ταλιμπάν

Η απόφαση του Μπάιντεν να στείλει στην Καμπούλ τον Μπερνς απηχεί την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του.

Συνάντηση με τον αρχηγό των Ταλιμπάν, φέρεται να είχε τη Δευτέρα, έπειτα από εντολή του Τζο Μπάιντεν, ο διοικητής της CIA, στη σημαντικότερη διπλωματική επαφή από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η Washnigton Post.

Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν ήθελαν να κατονομαστούν, η Post ανέφερε πως ο Ουίλιαμ Μπερνς βρέθηκε στην Καμπούλ και συναντήθηκε με τον Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει τις προσπάθειες ασφαλούς απομάκρυνσης Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων από την Καμπούλ, με το χάος στην πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας να συνεχίζεται.

Η απόφαση του Μπάιντεν να στείλει στην Καμπούλ τον Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο πλέον έμπειρος από τους διπλωμάτες του, απηχεί την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με την εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.

Η Post δεν κάνει αναφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών, αλλά είναι πιθανόν ότι το θέμα ήταν η καταληκτική ημερομηνία της λειτουργίας της αερογέφυρας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν οι παραπάνω πληροφορίες από εκπροσώπους της CIA ή του Λευκού Οίκου.

«Απίθανη η παράταση για την απομάκρυνση πολιτών από την Καμπούλ» λέει το Λονδίνο

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας δήλωσε πως οι δυτικές κυβερνήσεις είναι απίθανο να παρατείνουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται για τις 31 Αυγούστου, ώστε να συνεχίσουν την απομάκρυνση πολιτών από την Καμπούλ.

Όπως είπε ο Γουάλας στο Sky News, αμφιβάλλει πως θα υπάρξει παράταση «όχι μόνο εξαιτίας αυτού που έχουν δηλώσει οι Ταλιμπάν, αλλά και αν κρίνει κάποιος από τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν, θεωρώ ότι είναι απίθανο».

Πρόσθεσε ωστόσο πως: «Σαφώς και αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι και αυτό θα κάνουμε».

Γερμανία: «Δεν αρκεί ο χρόνος ως τις 31 Αυγούστου για να απομακρύνουμε όσους θέλουμε»

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας είπε πως ο χρόνος μέχρι τις 31 Αυγούστου, την ημερομηνία κατά την οποία η Ουάσινγκτον προβλέπει να ολοκληρώσει την αποχώρησή της από το Αφγανιστάν, «δεν θα αρκέσει» για να απομακρυνθούν από τη χώρα «όλοι αυτοί τους οποίους θέλουμε να απομακρύνουμε».

«Ακόμη κι αν η επιχείρηση απομάκρυνσης διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου ή μερικές ημέρες περισσότερο, αυτό δεν αρκεί», εξήγησε ο Χάικο Μάας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild και ζήτησε και πάλι να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για να εξασφαλισθεί ότι θα γίνουν μεταφορές αφού φύγει ο στρατός.

Πολύ περισσότερο που η πραγματοποίηση της αμερικανικής αποχώρησης όπως έχει προγραμματιστεί, στις 31 Αυγούστου, σημαίνει «πως θα χρειαστούν ασφαλώς μία ή δύο ημέρες» για να απομακρύνουν το στρατιωτικό προσωπικό τους, πράγμα που σημαίνει πως οι απομακρύνσεις για τους συμμάχους θα τερματιστούν «λίγο νωρίτερα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Γι' αυτό «έχουμε ανάγκη από πρόσθετες επιλογές» για τις απομακρύνσεις, μεταξύ των οποίων κυρίως «μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο» - ένα θέμα για το οποίο η Γερμανία συζητεί με τους Ταλιμπάν.

Κρίσιμη η σύσκεψη των G7

Στη διάρκεια συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητηθεί το ζήτημα της απομάκρυνσης ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ηγέτες χωρών της G7 ενδεχεται να ζητήσουν από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα πέραν της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου.