Skip to main content

Στην κυκλοφορία από σήμερα ο δρόμος Ποτίδαια – Κασσανδρεία

Κόστισε 63 εκ. ευρώ. Κλειστός αυτοκινητόδρομος 17,5 χλμ. με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και δυο νέους κόμβους. Εκκρεμεί το τμήμα 4 χλμ Μουδανιά – Ποτίδαια

Παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του οδικού κυκλώματος της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, ο οδικός άξονας 17,5 χλμ. που συνδέει την Ποτίδαια με την Κασσανδρεία.

Το έργο προϋπολογισμού 63 εκ. ευρώ παρέδωσε στην κυκλοφορία σε ειδική τελετή ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας πάντως ότι παραμένει η εκκρεμότητα της «Εγνατία Οδός ΑΕ» που δεν παραδίδει και το φετινό καλοκαίρι τα 4 χλμ. μεταξύ Μουδανιών και Ποτίδαιας και έτσι δεν απαλλάσσεται ακόμη οριστικά το πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής από τα μποτιλιαρίσματα.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «αδιανόητο και απογοητευτικό» το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το τμήμα των 4 χλμ. μεταξύ Μουδανιών και Ποτίδαιας, αποκλειστικής ευθύνης της «Εγνατία Οδός ΑΕ», που προκαλεί και τα μποτιλιαρίσματα κάθε καλοκαίρι, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει απολύτως καμία αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο τμήμα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αδιαφορούμε, αντίθετα πρόσφατα καλέσαμε την 'Εγνατία Οδό ΑΕ' και επιμείναμε να μεριμνήσει άμεσα προκειμένου να περιοριστεί επιτέλους η ταλαιπωρία των πολιτών. Και βεβαίως, θα παρέμβουμε ξανά και ξανά, όσες φορές χρειαστεί. Όχι μόνο για το συγκεκριμένο έργο, αλλά για το σύνολο των έργων για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη έχει η 'Εγνατία Οδός ΑΕ'», δήλωσε ο περιφερειάρχης.



Ο νέος οδικός άξονας είναι μήκους 17,5 χλμ. με δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και δυο νέους κόμβους, στη Νέα Φώκαια και στην Κασσανδρεία, με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητοδρόμου. Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι με τον νέο αυτοκινητόδρομο εξαλείφεται η ταλαιπωρία στο νότιο άκρο της Κασσάνδρας, αφού παρακάμπτονται οι παραθαλάσσιοι οικισμοί, ενώ οι μετακινήσεις γίνονται πιο ασφαλείς, πιο άνετες και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Επίσης είπε ότι συνεχίζονται με ταχύτατο ρυθμό όλες οι υπόλοιπες εργασίες, που προβλέπονται στο παράπλευρο δίκτυο του κλειστού αυτοκινητοδρόμου.

Οδικά έργα στην Κεντρική Μακεδονία

Ο περιφερειάρχης μάλιστα έκανε αναφορά στα σημαντικά οδικά έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι σε εξέλιξη, τονίζοντας πως υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού σε 140 χλμ. οδικού δικτύου και σε 21 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου.

Ως παραδείγματα ανέφερε τα εξής:

-Εργασίες σύνδεσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, με την κατασκευή του νέου Ανισόπεδου Κόμβου Κ16 στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 43 εκ. ευρώ.

-Αναβάθμιση στη Δυτική Εσωτερική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης από τον κόμβο Κ16 στη Λαχαναγορά, ως τον κόμβο Κ5 και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με 67 εκ. ευρώ.

-Κατασκευή της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, με προϋπολογισμό 65,5 εκ. ευρώ.

-Κατασκευή του Οδικού Άξονα Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Δοϊράνης, στο τμήμα από Εγνατία έως Νέα Σάντα, προϋπολογισμού 56,6 εκ. ευρώ.

-Αποπεράτωση του τμήματος Πατρίδα – Νάουσα, προϋπολογισμού 31,9 εκ. ευρώ.

-Παρεμβάσεις βελτίωσης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, καθώς και στη Χαλκηδόνα, αλλά και στο δίκτυο Θεσσαλονίκης – Πέλλας, με 10 εκ. ευρώ.