Skip to main content

Στην Κωνσταντινούπολη ταξιδεύει η ζωγραφική του αγιορείτη ιερομόναχου Αναστάσιου

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν σε πανηγυρικό κλίμα και οι πίνακες του ιερομόναχου Αναστάσιου θα μείνουν στο Σισμανόγλειο Μέγαρο μέχρι το τέλος Μαΐου

Την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκαν στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του αγιορείτη Ιερομονάχου Αναστασίου με τίτλο «Από την Πόλη στον Άθω».

Η έκθεση διοργανώνεται από την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη και λειτουργεί από την Μεγάλη Δευτέρα, με την ευκαιρία του εορτασμού του Πάσχα, αλλά και την ανά δεκαετία τελετή έψησης του Αγίου Μύρου, μέχρι το τέλος Μαΐου.

Στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν την περασμένη Πέμπτη παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών, κ. Ανδρέας, ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Πανοσιολογιώτατος Γέροντας Φιλόθεος Κουτλουμουσιανός, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και μέλος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Αναστάσιος Ντούρος, ο ζωγράφος Ιερομόναχος Αναστάσιος, η οικοδέσποινα Γενική Πρόξενος Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο πρώην Υπουργός Μάρκος Μπόλαρης καθώς και ομογενείς της Πόλης.

Η κ. Σουλτανοπούλου, καλωσόρισε στον εναρκτήριο λόγο της τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Αγιορειτική Εστία και τον Ιερομόναχο Αναστάσιο για την διοργάνωση της έκθεσης, ενώ ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, ο οποίος μετέφερε τις Αναστάσιμες ευχές του Παναγιωτάτου και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει με τον παπά Αναστάση μιας και η γνωριμία τους κρατάει από τα χρόνια που ο παπά Αναστάσης βρισκόταν στην Σχολή της Χάλκης.

Ο Γέροντας Φιλόθεος Κουτλουμουσιανός, μετάφερε τον Χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, στον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι «ο Ἱερομόναχος Ἀναστάσιος συνεχίζει τήν καλλίκαρπον παράδοσιντοῦ Ἱεροῦ Κελλίου του, τό ὁποῖον πλουτεῖ ὡς κτίτορα τόν περίφημον ἀριστόχειρα ἁγιογράφον Διονύσιον ἐκ Φουρνᾶ, ὅστις ἀνενέωσε τήν βυζαντινήν ἁγιογραφίαν μέ ἔργα ὑψηλῆς καλλιτεχνικῆς ποιότητος κατά τόν 18ον αἰῶνα».

Ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας και επιμελητής της έκθεσης κ. Ντούρος, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, Κωνσταντίνου Ζέρβα, καθώς και των υπόλοιπων μελών της και αναφέρθηκε στο ζωγραφικό έργο του Ιερομόναχου Αναστάσιου.

«Η ελευθερία των γραμμών, η απλότητα των συνθέσεων, η ισορροπία των χρωμάτων, η απουσία των εξειδικευμένων καλλιτεχνικών στοιχείων, κάνουν τα έργα του παπά Αναστάση να μοιάζουν με έργα απλοϊκά, ωστόσο τα έργα αυτά είναι γεμάτα από συναίσθημα, κουβαλούν επάνω τους την καρδιακή προσευχή, είναι έργα που καταργούν την εξιδανικευμένη αισθητική και πλημμυρίζουν από ταπείνωση και ησυχία, είναι έργα βιωματικά καθώς ο παπά Αναστάσης μας μεταφέρει από τις γειτονιές και τα μνημεία της Πόλης όπου μεγάλωσε, στις υπέροχες γειτονιές του Αγίου Όρους όπου κατοικεί τα τελευταία 45 χρόνια. Αυτό είναι και το μεγαλείο της τέχνης του Ιερομονάχου Αναστασίου», είπε ο κ. Ντούρος στον χαιρετισμό του.

Ο Ιερομόναχος Αναστάσιος στην ομιλία του ευχαρίστησε την Αγιορειτική Εστία και την Γενική Πρόξενο για την διοργάνωση της έκθεσης, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε τόσο στην βιωματική σχέση που έχει με την Κωνσταντινούπολη, όσο και στην παραμονή του στην Σχολή της Χάλκης, μια περίοδο που τον ενέπνευσε για την δημιουργία των έργων της Πόλης. Μίλησε επίσης και για τον κανόνα που του έβαλε ο Γέροντας του, ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος, Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, ώστε να μην σταματήσει να ζωγραφίζει: «Να ζωγραφίζεις τα χρώματα του Αγίου Όρους, τις πέτρες, τα χώματα, τα δέντρα, ότι χρώμα υπάρχει στο Άγιον Όρος να το φτιάχνεις. Και έτσι ξεκίνησα δειλά δειλά να ζωγραφίζω», ανέφερε στον λόγο του ο Ιερομόναχος Αναστάσιος.

Την επομένη των εγκαινίων, η αντιπροσωπεία της Αγιορειτικής Εστίας μαζί τον Ιερομόναχο Αναστάσιο και τον π. Διονύσιο από το κελλί του Τιμίου Προδρόμου του Διονυσίου του εκ Φουρνά, επισκέφθηκαν την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, συνομίλησαν μαζί του για τα έργα της έκθεσης και για το μελλοντικό πρόγραμμα των δράσεων της Αγιορειτικής Εστίας και του προσέφεραν έναν πίνακα του Ιερομονάχου Αναστασίου που αναπαριστά την Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη.