Skip to main content

Μεγάλο deal Μασούτη για την εξαγορά της ΣΥΝΚΑ - Επέκταση σε Κρήτη και νησιά Αιγαίου

Η εταιρεία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη έχει υπογράψει συμφωνία για την εξαγορά του 50% της συνεταιριστικής αλυσίδας ΣΥΝΚΑ της Κρήτης

Το σχέδιο ανάπτυξης και μέσω εξαγορών συνεχίζει να εφαρμόζει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μασούτης». Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, έχει υπογράψει συμφωνία για την εξαγορά του 50% της συνεταιριστικής αλυσίδας ΣΥΝΚΑ της Κρήτης, που ελέγχει το 20% της αγοράς στη Μεγαλόνησο και έχει παρουσία με δίκτυο και σε άλλα νησιά της χώρας.

Στην ουσία η συμφωνία έχει επέλθει, αλλά σε τυπικό επίπεδο η εξαγορά θα ολοκληρωθεί όταν ανάψει το «πράσινο φως» η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η γενική συνέλευση των Κρητικών στις 27 Ιανουαρίου για να διευκολύνει τη συμφωνία αποφάσισε την απόσχιση του κλάδου χονδρικού και λιανικού εμπορίου με τη σύσταση νέας ΑΕ με την επωνυμία ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές, με έδρα τα Χανιά και σκοπό την εμπορία, τη συμμετοχή σε εταιρείες, την εξαγωγή - διάθεση προϊόντων.

Ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης ιδρύθηκε το 1979, από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων. Το πρώτο αυτό ΣΥΝΚΑ Super market λειτούργησε το 1979 στα Χανιά, ενώ το 2014 με την εξαγορά της αλυσίδας super market Βιδάλης προχώρησε στην επέκτασή του εκτός Κρήτης και συγκεκριμένα σε Τήνο, Πάρο, Κάλυμνο, Χίο, Σαντορίνη, Σύρο, Μήλο και Νάξο.

Το 2020 τα super market ΣΥΝΚΑ επεκτάθηκαν με 19 καταστήματα στο νησί της Κέρκυρας, μετά την εξαγορά της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Δήμητρα Μαρκάτο. Σήμερα, τα μέλη του Συνεταιρισμού έχουν ξεπεράσει τα 5.600 και τα καταστήματα του ΣΥΝ.ΚΑ έχουν γίνει 74. Το 2020, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό ο ΣΥΝΚΑ εμφάνισε πωλήσεις 186,214 εκατ. ευρώ, έναντι 189,179 εκατ. ευρώ το 2019.

Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση της 31ης Οκτωβρίου του 2021 το σύνολο των υποχρεώσεων είχε διαμορφωθεί στα 77,79 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ξεπερνούσαν τα 15,7 εκατ. ευρώ.