Skip to main content

Στη Φιλικής Εταιρείας από αύριο η ΑΖΚ - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή έδρας

Εντατικές εργασίες τόσο στους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς χώρους τις τελευταίες μέρες-Αναμένεται ακόμα ένα θετικό νέο τις επόμενες εβδομάδες

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» λέει ο ελληνικός λαός και στην περίπτωση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας η συγκεκριμένη παροιμία ταιριάζει γάντι. Έναν ακριβώς χρόνο από τον Δεκέμβριο του 2018 και τον εντοπισμό του τριώροφου γυάλινου κτηρίου στην οδό Φιλικής Εταιρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης –ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος- η μετακόμιση έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των ημερών.

Πιθανόν μεθαύριο Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΑΖΚ ΑΕ Κυριάκος Λουφάκης θα εγκατασταθεί στο νέο του γραφείο, ώστε να κλείσει με αυτό τον τρόπο μια εκκρεμότητα, που στην ουσία κράτησε αδικαιολόγητα 12 μήνες. Φαίνεται ότι η γραφειοκρατία δεν σέβεται ούτε το ίδιο το δημόσιο, για λογαριασμό του οποίου υποτίθεται ότι λειτουργεί.

Τις τελευταίες ημέρες στο κτήριο της οδού Φιλικής Εταιρείας έγιναν εντατικές εργασίες, τόσο στους εξωτερικούς χώρους από τους οποίους σβήστηκαν τα γκράφιτι που υπήρχαν εδώ και χρόνια, όσο και στο εσωτερικό, ενώ μεταφέρθηκαν και τα πρώτα έπιπλα. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Voria.gr μία βασική δουλειά ήταν να υπάρξουν οι πινακίδες με το όνομα της Ζώνης στις εισόδους. Το έχει συνολικό εμβαδό 350 τετραγωνικών μέτρων και είναι χτισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε επί της ουσίας να ενσωματώνει ένα κομμάτι από το νοτιοανατολικό τμήμα του τείχους της Θεσσαλονίκης, το οποίο σήμερα είναι ορατό, αλλά όχι προσβάσιμο για τους πολίτες. Κάποια στιγμή το κτήριο είχε παραχωρηθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά εδώ και καιρό παρέμενε άδειο και ανενεργό.

Για τη Ζώνη Καινοτομίας η αλλαγή έδρας εξυπηρετεί τόσο συμβολικούς, όσο και ουσιαστικούς λόγους. Κατ’ αρχήν θα σηματοδοτήσει την αυτονόμηση και τον απογαλακτισμό της Ζώνης από τον στενό εναγκαλισμό του δημοσίου και της εκτελεστικής εξουσίας –σήμερα τα γραφεία της ΑΖΚ στο Διοικητήριο βρίσκονται στην άλλη πλευρά του διαδρόμου του υπουργικού γραφείου. Επίσης, η μετεγκατάσταση θα θέσει σε τροχιά υλοποίησης έναν από τους αρχικούς στόχους του προέδρου Κυριάκου Λουφάκη για τη δημιουργία θερμοκοιτίδας της ΑΖΚ. Με δεδομένο ότι η Ζώνη συμμετέχει ενεργά στην προ-θερμοκοιτίδα του δήμου Θεσσαλονίκης «ΟΚ!Thess» είναι σαφές ότι η διοίκηση και τα στελέχη της αντιλαμβάνονται τόσο τη χρησιμότητα, όσο και τις δυνατότητες μιας επιπλέον θερμοκοιτίδας στη Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο θετικό νέο που αναμένει τις επόμενες εβδομάδες η διοίκηση της ΑΖΚ ΑΕ είναι η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης των 760 στρεμμάτων στην ανατολική πλευρά της πόλης, δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», που προορίζεται για τη δημιουργία του μεγάλου τεχνολογικού πάρκου με την ονομασία Thess/Intec. Στα εγκαίνια της ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί ότι η παραχώρηση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019, αλλά στην Ελλάδα, όταν παρεμβάλλεται η γραφειοκρατία, ακόμη και ο λόγος ενός πρωθυπουργού έχει σχετική αξία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραχώρηση πιθανόν θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, εκτός κι αν γίνει κάποιο θαύμα και οι χρόνοι συντομευθούν. Επί της ουσίας το θέμα έχει κλείσει με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά εκείνο που απομένει ως τυπική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της παραχώρησης είναι η θετική γνωμοδότηση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας, δηλαδή του Υπερταμείο, στο οποίο υπόκειται το ΤΑΙΠΕΔ. Το τελευταίο διάστημα τρία από τα πέντε μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου είχαν παραιτηθεί και μόλις την περασμένη Παρασκευή το Υπουργείο Οικονομίας, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, επέλεξε την κ. Ξένια Καζόλη, τον κ. Χαράλαμπο Μεϊδάνη και τον κ. Μίνω Μωυσή ως νέα μέλη. Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου παραμένει ο κ. Jacques, Le Pape, ενώ στη σύνθεση παραμένει ως μέλος ο κ. David Vegara.