Skip to main content

Στην Ουκρανία η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου - Οι τρεις υποσχέσεις στον ουκρανικό λαό

Η Mετσόλα μετέβη την Παρασκευή στο Κίεβο για να μεταφέρει μήνυμα υποστήριξης και ελπίδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον ουκρανικό λαό.

Από τις Βρυξέλλες στην Ουκρανία και από την Ουκρανία στην Πολωνία η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα είδε με τα μάτια της την εικόνα του πολέμου.

Η Mετσόλα μετέβη την Παρασκευή στο Κίεβο για να μεταφέρει μήνυμα υποστήριξης και ελπίδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον ουκρανικό λαό και να καταδικάσει την αδικαιολόγητη ρωσική επίθεση.

Όπως σημείωσε η ίδια, συναντήθηκε με μέλη του ουκρανικού Κοινοβουλίου, κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως βοήθεια» τόνισε η Μετσόλα, συμπληρώνοντας ότι αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβε από όλες τις συναντήσεις της στην ουκρανική πρωτεύουσα και δεσμεύτηκε ότι θα το μεταφέρει παντού.

Η Πρόεδρος μετέβη στο Κίεβο κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας («Verkhovna Rada»), Ρουσλάν Στέφαντσουκ, ο οποίος έχει μπει μπροστά σε μια εκστρατεία ενημέρωσης και σταθερής επαφής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. O ίδιος είχε απευθυνθεί και στους ευρωβουλευτές σε παλιότερη ολομέλεια της Ευρωβουλής, εκφράοζοντας την επιθυμία του εθνικού του κοινοβουλίου να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ.

Οι τρεις υποσχέσεις της Μετσόλα

«Είμαι εδώ για να σας πω ότι είμαστε μαζί σας, στις καλές και στις δύσκολες στιγμές. Δεν θα φύγουμε ποτέ από το πλευρό σας», είπε η Μετσόλα απευθυνόμενη στους Ουκρανούς βουλευτές.

«Για μένα, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, ο Ουκρανός λαός είναι ήρωες. παλεύετε για αυτό που όλοι πιστεύουμε: ελευθερία, δημοκρατία, κράτος δικαίου. Χωρίς αυτές τις αξίες δεν υπάρχει τίποτα άλλο», τόνισε.

Με τρεις υποσχέσεις η Μετσόλα δεσμεύτηκε για την αμέριστη στήριξή της στου Ουκρανούς.

Πρώτον, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει αυτήν την επιθετικότητα αδιαμφισβήτητη: «οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για όσα έχουν διαπράξει εδώ. Χρειαζόμαστε όλο και πιο σκληρές κυρώσεις».

Δεύτερον, επιβεβαίωσε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο αίτημα η Ουκρανία να γίνει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ: «Η Ουκρανία είναι Ευρώπη. περισσότερο από ποτέ, η Ουκρανία προσβλέπει στην ΕΕ ως προορισμό της».

Τέλος, ο Μέτσολα υποσχέθηκε ότι «θα φροντίσουμε τις ουκρανικές οικογένειες που έχουν αναγκαστεί να φύγουν μέχρι την ημέρα που θα μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους». Είπε επίσης, «θα δημιουργήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας και θα οργανώσουμε μια Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Ιστορική επίσκεψη

Η Μετσόλα ήταν η πρώτη επικεφαλής θεσμικού οργάνου της ΕΕ που επισκέφθηκε το Κίεβο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σφραγίζοντας μια ιστορική επίσκεψη για την ΕΕ και το Κοινοβούλιο της. Στέλνοντας μήνυμα ότι η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο ειδικότερα, δεν θα παραμείνουν θεατές των εξελίξεων, με τη φυσική της παρουσία στην εμπόλεμη Ουκρανία, η Μετσόλα γυρίζει σελίδα στην θέση της ΕΕ στον κόσμο.

Στη συνάντησή της με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Μετσόλα ξεκαθάρισε ότι για ακόμη μια φορά ότι θα κάνει οτι περνάει από το χέρι για να στηρίξει την Ουκρανία ενώ χαρακτήρισε τον ουκρανικό λαό και τον πρόεδρο Ζελένσκι με τρεις λέξεις: «Θάρρος, δύναμη, αποφασιστικότητα».

Κίεβο-Βαρσοβία: Η Μετσόλα στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων

Το Σάββατο η Ρομπέρτα Μετσόλα επισκέφθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, το σχολείο Otwock στην Βαρσοβία, το οποίο φιλοξενεί Ουκρανούς που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο.

Η Μετσόλα δήλωσε: «Έχουμε εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειες που καταβάλλει η Πολωνία, οι κοινότητες και οι πολίτες της. Προσφέρατε σε ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας, , ασφάλεια και προστασία. Είναι συγκινητικό - είναι ό,τι καλύτερο διακρίνει την Ευρώπη».

«Ωστόσο, η Πολωνία φέρει το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών του πολέμου, εκτός Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, η Πολωνία, καθώς και άλλες χώρες που υποδέχονται και φιλοξενούν όσους προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, χρειάζονται περισσότερη στήριξη», επεσήμανε.