Skip to main content

Στην παλιά Οικοκυρική Σχολή πάει το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο

Το πρώτο κουδούνι θα βρει τους 270 μαθητές του σχολείου σε ένα από τα πιο ιστορικά για την εκπαίδευση κτήρια της Θεσσαλονίκης.

Στην παλιά Οικοκυρική Σχολή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα μετεγκατασταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Εκπρόσωποι των φορέων, του δήμου Θεσσαλονίκης και του υπουργείου Παιδείας κατέληξαν στην επιλογή του εμβληματικού κτηρίου στην οδό Εγνατία 132, δίνοντας λύση στο ζήτημα που ανέκυψε με την ακαταλληλότητα του κτηρίου επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου 29 στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, όπου στεγαζόταν μέχρι σήμερα το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο. Συνεπώς, το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα βρει τους 270 μαθητές του σχολείου σε ένα από τα πιο ιστορικά για την εκπαίδευση κτήρια της πόλης.

Το νεοκλασικό κτήριο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1893. Τότε στέγασε το Ελληνικόν Γυμνάσιον, ενώ κατά καιρούς έχουν στεγαστεί πολλά σχολεία Αρρένων και Θηλεών, όπως και η Οικοκυρική Σχολή Θεσσαλονίκης, από όπου προέρχεται και όνομα του κτηρίου. Από το 2002 μέχρι και το 2014, οπότε έκλεισε τις πύλες του, το διατηρητέο κτήριο φιλοξένησε το 13ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.

«Πρόκειται για μία λύση η οποία είναι πιο αυτόνομη. Συμφωνήσαμε όλοι οι φορείς, η Περιφέρεια και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Περιμένουμε να κινηθούν όλες οι διαδικασίες διακίνησης εγγράφων και την οριστική έγκριση από την επιτροπή Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη» τόνισε στη Voria.gr ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Στο τραπέζι τέθηκαν τρεις λύσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Εκτός από την παλιά Οικοκυρική προτάθηκε η μεταστέγαση στο παλιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας, λύση η οποία απερρίφθη λόγω περιορισμένων θέσεων (6θέσιο). Επίσης, το σχολείο στην παλιά Οικοκυρική Σχολή θα λειτουργήσει εξ ολοκλήρου σε πρωινή βάρδια, σε αντίθεση με το δημοτικό της Τριανδρίας που προσέφερε μόνο τη δυνατότητα να μοιραστεί η λειτουργία του σε πρωινή και απογευματινή βάρδια.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου, Φρόσω Πελέκα, έκανε λόγο για μια προσωρινή λύση «έως ότου βρούμε καινούργιο σχολείο, το οποίο θα ανταποκρίνεται πλήρως στον πρότυπο χαρακτήρα του».

«Το κτήριο έχει θέματα που πρέπει να διορθωθούν μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία. Η πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε ότι τα ζητήματα αυτά θα έχουν λυθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο» σημείωσε η κα Πελέκα.

Η ίδια υπογράμμισε ότι εγείρεται σοβαρό ζήτημα με τη μετακίνηση των μαθητών εξαιτίας της τοποθεσίας του κτηρίου, το οποίο βρίσκεται σε μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης.

«Πάμε να λύσουμε ένα θέμα και θα δημιουργήσουμε ένα άλλο. Δεν μπορούν οι γονείς να σταθμεύουν πάνω στην Εγνατία για να αφήνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Θα υπάρξει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Θα ζητήσουμε από την Περιφέρεια να ναυλώσει λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών. Ελπίζουμε να μας ακούσουν» ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων.

Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του υπουργείου Πολιτισμού προχώρησε πρόσφατα σε επισημάνσεις προς τον δήμο Θεσσαλονίκης για το κτήριο της παλιάς Οικοκυρικής Σχολής.

Η Υπηρεσία διενήργησε επιτόπιο έλεγχο, έπειτα από σχετική καταγγελία από το Σωματείο «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης», με την οποία ζητούσε την ανάκληση των πρόσθετων κατασκευών και την αποκατάσταση των όψεων του χαρακτηρισμένου ως «έργο τέχνης» κτηρίου. Διαβάστε εδώ