Skip to main content

Στην παράταση το Brexit

Οι «27» αποφάσισαν να ανταποκριθούν, υπό προϋποθέσεις, στο αίτημα του Λονδίνου για αναβολή της αποχώρησης λαμβάνοντας υπόψη τα νομικά προβλήματα.

Μετά από πολύωρες συζητήσεις οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σε μια κοινή θέση για τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με το Brexit, εγκρίνοντας δύο εναλλακτικά σενάρια ως απάντηση στο αίτημα της βρετανίδας [ρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέι είχε αποστείλει επιστολή στους ευρωπαίους αξιωματούχος και εταίρους την οποία επισημοποίησε χθες ζητώντας μια αναβολή της εξόδου της χώρας της από την ΕΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου, αντί τις 29 Μαρτίου που προβλέπει η συμφωνία για το Βrexit.

Η χθεσινοβραδινή συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών προβλέπει την αναβολή του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου και όχι 30 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι η βρετανική βουλή θα εγκρίνει την προσεχή βδομάδα την συμφωνία της 25ης Νοεμβρίου μεταξύ της ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Η αναβολή αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμαστεί για την έξοδο.

Κι αν η βρετανική βουλή ξαναπεί «όχι»;

Σε περίπτωση που την προσεχή βδομάδα η βρετανική βουλή απορρίψει τη συμφωνία της 25ης Νοεμβρίου, τότε θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των ευρωπαίων ηγετών στις 12 Απριλίου, προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακοινώσει στα άλλα κράτη μέλη τις προθέσεις του και το δρόμο που επιθυμεί να ακολουθήσει. Στην περίπτωση αυτή οι εναλλακτικές είναι δύο, είτε να αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, είτε να ζητήσει πολύμηνη αναβολή, οπότε στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συμμετάσχει και στις ευρωεκλογές που θα γίνουν την περίοδο 23-26 Μαΐου.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χρόνο μέχρι τις 12 Απριλίου να επιλέξει μεταξύ των παρακάτω τεσσάρων σεναρίων: την έγκριση της συμφωνίας της 25ης Νοεμβρίου και την ομαλή αποχώρηση, ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μια πολύμηνη αναβολή της εξόδου με συγκεκριμένο σχέδιο για τη μελλοντική σχέση, ή ακόμη την ακύρωση της εξόδου.

Ικανοποιημένη η ηγεσία της ΕΕ

Για να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία χρειάστηκε να συναντηθώ πολλές φορές με την κ. Μέι, η οποία την αποδέχθηκε, είπε ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι είναι πολύ ικανοποιημένος μετά τη συνεδρίαση και πολύ πιο αισιόδοξος για τη συνέχεια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτησε την εξαιρετική ενότητα που εμφάνισαν οι «27» σε όλη τη διάρκεια από το δημοψήφισμα του 2016 μέχρι σήμερα. «Δώσαμε ότι μας ζήτησαν οι Βρετανοί σε σχέση με τις εγγυήσεις δεν έχουμε να δώσουμε τίποτα άλλο», είπε, εκφράζοντας και αυτός την αισιοδοξία και την ελπίδα για έγκριση της συμφωνίας από τη βρετανική βουλή. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη για όλα, ακόμη και για σκληρό Brexit έχοντας εγκρίνει 19 έκτακτα μέτρα για αυτήν την περίπτωση που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών, τις μεταφορές και τη διακίνηση.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle