Skip to main content

Θερμή υποδοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην προσφυγομάνα Καλαμαριά (video)

Ο Παναγιώτατος έφτασε στον σημαιοστολισμένο αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης πεζός, όπου τον υποδέχθηκαν με λαμπρότητα.

Μια εντυπωσιακή υποδοχή επεφύλαξε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Δήμος Καλαμαριάς.

Ο κ. Βαρθολομαίος έφτασε στον σημαιοστολισμένο αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης πεζός, όπου τον καλωσόρισαν εκπρόσωποι της εκκλησιαστικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ενώ πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα χειροκροτούσε τον προκαθήμενο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην υποδοχή συμμετείχαν πληθώρα πολιτιστικών συλλόγων με τα λάβαρα τους, καθώς και σημαιοφόροι σχολείων του Δήμου, με τις καμπάνες της εκκλησίας να ηχούν χαρμόσυνα.

Στην αντιφώνηση του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανελης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Παναγιώτατε ο λαός της Καλαμαριάς σάς υποδέχεται και σας ευχαριστεί για την παρουσία σας εδώ σήμερα, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης μας. Ένα σημείο που συνδυάζει την Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς και το δημαρχείο μας. Ένα σημείο που αναδεικνύει την άριστη σχέση που υπάρχει μεταξύ εκκλησίας και τοπικής αρχής. Πάντα με στόχο και σκοπό το κοινό καλό των κατοίκων μας. Είναι ευλογία για όλους μας που είστε σήμερα εδώ κοντά μας. Σας καλωσορίζω στην Καλαμαριά».

Ο Μακαριώτατος ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ζήτησε συγγνώμη για τη δίωρη καθυστέρησή του λόγω των καιρικών συνθηκών.

«Ας έχει δόξα το όνομα του Κυρίου Ημών Ιησού διότι με αξιώνει να επισκέπτομαι από τη Βασιλεύουσα των καρδιών μας από την Πόλη της Αγιάς Σοφιάς και από το Φανάρι, την ευλογημένη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και να συναντηθώ πρόσωπο με πρόσωπο μαζί με όλους σας. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καταλληλότερη συμβολή οδών ώστε να υποδεχτείτε την ημών μετριότητα, τον Πατριάρχη σας. Κομνηνοί και Μεταμόρφωσης του Κυρίου, γένος και εκκλησία μαζί, προσφυγική περιοχή, προσφυγική στις εσχατιές της Οικουμένης και η ευλογημένη Ρωμιοσύνη μας. Προσφυγική και προσφεύγουσα στη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πέρασε η σκέψη μου της ιστορίας της οδούς, τότε που έφτασαν οι πατέρες σας και οι πατέρες όλων μας, τυφλωμένοι από το δάκρυ και από τον πόνο, από την στέρηση της θέας της πατρίδας, με μόνη συντροφιά τον Χριστό μας.  Διέτρεξε η σκέψη μου όλη την ιστορία της περιοχής, από τότε που στη θάλασσα πιο κάτω, ποτάμια έτρεχαν τα δάκρυα των προσφύγων, των ξεριζωμένων, των πονεμένων παιδιών, της καθ' ημάς Ανατολής. Ποτάμια και ο τίμιος ιδρώτας τους, ώστε να οικοδομήσουμε από την αρχή πάνω στα θεμέλια της Ρωμιοσύνης, δηλαδή στην ορθόδοξη πίστη και στον ελληνικό πολιτισμό. Όσο κρατάμε στην πορεία και στη ζωή μας τον Χριστό και την ελληνική παιδεία, τότε είμαστε ευλογημένοι και Μακάριοι. Με τα δύο αυτά φτερά το γένος μας πέρα διαρκώς προς τα άνω, προς τον τελικό προορισμό του που δεν είναι άλλος από τη βασιλεία του Θεού».

Αυτή την ώρα τελείται επίσημη δοξολογία ενώ θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια εικονογραφίας, αφιερωμένη στην έλευση της Αγιότητάς του στο Δήμο Καλαμαριάς.

Ακολούθως θα επισκεφθεί το Δημαρχείο και το πρόγραμμα της επίσκεψης θα κλείσει με μουσική εκδήλωση στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού.