Skip to main content

Στην τελική ευθεία για τοξικές και πολωτικές ευρωκάλπες

Η χώρα θα πάει στις ευρω-κάλπες μέσα σε ένα πολωτικό και άκρως τοξικό πολιτικό περιβάλλον, που θα παραπέμπει ευθέως σε εθνικές εκλογές

Ούτε τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα γίνει τελικώς στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής (η οποία, ως γνωστόν, μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό) που κατέθεσε η ΝΔ κατά του αναπλ. υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η ΝΔ θα καταθέσει στη Βουλή την πρόταση μομφής τη Δευτέρα αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αναβάλει για αργότερα ή και να... ξεχάσει το θέμα, καθώς, όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, θεωρείται ότι είναι ζήτημα που προσφέρεται για την άσκηση σκληρής αντιπολίτευσης. Και τελικώς αποδεικνύεται στην πράξη ότι αποτελεί περισσότερο κυβερνητική επιθυμία η πρόταση μομφής να ξεχαστεί παρά πρόθεση της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα θα πάει στις ευρω-κάλπες μέσα σε ένα πολωτικό και άκρως τοξικό πολιτικό περιβάλλον, που θα παραπέμπει ευθέως σε εθνικές εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται μόλις τώρα ότι αν τον Μάιο η διαφορά από τη ΝΔ είναι μεγάλη σε βάρος τους, τότε θα χαθεί οριστικά και το εκλογικό ραντεβού του Οκτωβρίου. Γι αυτό και ανεβάζουν τόσο πολύ τους τόνους, στο βαθμό του «μη περαιτέρω».

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια, για την κάλυψη που προσέφερε ο πρωθυπουργός στον αναπλ. υπουργό. Ακόμα και τώρα, 15 μέρες μετά. Και δεν είναι μόνο λεκτική. Μαθαίνουμε ότι πυκνώνουν οι περίεργες επαφές στο παρασκήνιο. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επόμενη μέρα του κυβερνώντος κόμματος.