Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021
x

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ-ΙΟΝΙΟ

Οι αρμόδιοι φορείς σύνηψαν προγραμματικές συμβάσεις για τη διαχειριστική επάρκεια έργων ΕΣΠΑ - Στα 70 εκατ. ευρώ το έργο της δημοπράτησης.

Το πράσινο φως για τη δημοπράτηση Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, ανάβουν οι προγραμματικές συμβάσεις που συνήψαν: α) ο Φορέας Διαχείρισης Στερέων Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ιονίων Νήσων με τον ΦοΔΣΑ Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) και β) ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την απόκτηση -και στις δύο περιπτώσεις- διαχειριστικής επάρκειας για έργα ΕΣΠΑ. Με τις προαναφερόμενες προγραμματικές συμβάσεις μπορούν να δημοπρατηθούν άμεσα και εντός του 2020 οι εξής μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο:

    Η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στη Λέρο
    Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Κάρπαθο
    Η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Μήλο

Επίσης, μετά την έγκριση των προγραμματικών συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική δημοπράτηση εντός του έτους των εξής έργων διαχείρισης απορριμμάτων:

    Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Κεφαλονιά
    Η Μονάδα Επεξεργασίας στην Κέρκυρα (επαναδημοπράτηση)
    Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Νάξο
    Η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Τήνο

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Σύρο και την Άνδρο -οι οποίες προβλέπονται στις προγραμματικές συμβάσεις του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου-  αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός του πρώτου 4μήνου του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι και ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων και ο ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου συστάθηκαν με τον περιβαλλοντικό νόμο 4685 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ