Skip to main content

Στην τελική ευθεία η σύσταση της αναπτυξιακής τράπεζας

Ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η νέα τράπεζα να μοχλεύσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Φτάνει η ώρα της! Από το υπουργείο Ανάπτυξης διαβεβαιώνουν ότι αρχές Ιανουαρίου του 2020 – δηλαδή σε περίπου δυο μήνες από τώρα – θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η «ελληνική ΒΡΙ», δηλαδή η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα project, το οποίο συνέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά θα υλοποιήσει η νυν, εφόσον όλα πάνε καλά μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός στόχος είναι η νέα τράπεζα να μοχλεύσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 5 δις ευρώ, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Στόχος, που κρίνεται μάλλον ρεαλιστικός, αν και προς το παρόν είναι θεωρητικός. Ωστόσο, είναι ενδεικτικός των προθέσεων, καθώς θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο «εργαλείο» αποκλειστικά και μόνο για να διευκολύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην χώρα, στηρίζοντας και τις όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες αναληφθούν.

Γι' αυτό άλλωστε έχει ξεκαθαριστεί ότι η νέα τράπεζα δεν θα δανείζει λεφτά, σε κανέναν. Αν κι αυτή ήταν η αρχική πρόθεση της πλευράς των επιχειρηματιών και των διαφόρων συνδέσμων που τους εκπροσωπούν. Κρίθηκε ωστόσο ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα αλλοιωνόταν η λογική της όλης προσπάθειας και θα την οδηγούσε σε εκφυλισμό. Γι αυτό κι αποφασίστηκε τελικά να μην προχωρά σε χρηματοδοτήσεις. Τα πάντα όμως θα φανούν στην πράξη, όταν η τράπεζα θα αρχίσει να λειτουργεί. Γιατί προς το παρόν, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, σε αρκετά σημεία που αφορούν στην επόμενη μέρα της.