Skip to main content

Στην τελική ευθεία το Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης - ΟΚ!THESS

Ο δήμος και επτά φορείς υπογράφουν τη Δευτέρα μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του «Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης – ΟΚ!THESS».

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία του «Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης – ΟΚ!THESS» θα υπογραφεί ανάμεσα στον δήμο Θεσσαλονίκης και επτά τοπικούς φορείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια για την προώθηση και στήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαρτίου, στις 13:25, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Το «Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης» δημιουργείται μετά από πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης. Το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπογράφουν με τον δήμο οι παρακάτω φορείς:

- Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας
- Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
- Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος
- Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος

Το σχήμα αποσκοπεί στη λειτουργία μιας προ-θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας, που θα συμπεριλάβει υπό σύσταση νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) και κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ). Είναι ανοικτό σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς της πόλης, που δύνανται να συμβάλλουν στην προώθηση ενός οικοσυστήματος, το οποίο θα έχει στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη μελλοντική δημιουργία θέσεων εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προσβλέποντας όχι μόνο στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στην προώθηση ενός πνεύματος αναζήτησης, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη στήριξη του σχήματος από σημαντικούς φορείς της πόλης.  

Η εκδήλωση συμπίπτει με την επίσκεψη στην πόλη μας του Δημάρχου Τελ Αβίβ-Γιάφο, κ. Ron Huldai, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την πόλη του που είναι αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη και η οποία θεωρείται ιδιαιτέρως επιτυχημένη σε σχέση με τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, το «παρών» στην εκδήλωση θα δώσει ο Πρέσβης της Ολλανδίας, ευρωπαϊκής χώρας που επίσης πρωτοστατεί στον τομέα της καινοτομίας. Έτσι, η τελετή υπογραφής αναμένεται να πλαισιωθεί από μια πλατιά θεώρηση του συγκεκριμένου αντικειμένου, σε διεθνές επίπεδο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης διαμορφώνεται ως εξής:

12.00 – 12.20:  Έναρξη της εκδήλωσης
Παρουσίαση της πόλης της Θεσσαλονίκης
Παρουσίαση της πόλης του Τελ Αβίβ – Γιάφο
12.20 – 12.30: Χαιρετισμός του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη
12.30 – 12.45: Ομιλία του Δημάρχου Τελ Αβίβ – Γιάφο, Ron Huldai
12.45 – 13.00: Ομιλία του Πρέσβη του Βασιλείου της Ολλανδίας, Caspar Veldkamp / «Καινοτομία – Η διεθνής διάσταση»
13.00 – 13.15: Ομιλία του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου του Δήμου Θεσσαλονίκης για δράσεις που αφορούν την καινοτομία, Simon Bensasson
13.15 – 13.25: Συζήτηση
13.25 – 14.00: Επίσημη υπογραφή  του συμφώνου συνεργασίας «OK! THESS»