Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019
x

ΣΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Στη συνάντηση μεταξύ των τριών ηγετών αναμένεται να συζητηθεί η Συρία και το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας.

Στην 2η τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος - Κύπρου - Ιορδανίας στο Αμμάν, συμμετέχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναδεικνύει: την αυξανόμενη δυναμική των τριμερών σχημάτων συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και την ενίσχυση των σχέσεων μας με τον αραβικό κόσμο.

Η ατζέντα και οι ελληνικές θέσεις

Ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να τονίσει ότι σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αστάθειας, η αναβάθμιση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ιορδανία, που αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. 

Βάσει των ίδιων πηγών, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεσανατολικό, όπου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, η Συρία και το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας.

Περαιτέρω, θα συζητηθεί η διμερής και τριμερής οικονομική συνεργασία (κυρίως σε σχέση με έργα ανοικοδόμησης στη Συρία και το Ιράκ) και η συνεργασία στους τομείς εκπαίδευσης, οπτικοακουστικών, τουρισμού και ενέργειας. 

Παράλληλα με τη Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, με συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρήσεων των τριών χωρών.

Κατά τη Σύνοδο, θα υπογραφούν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας:

1. Σε τομέα εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022.

2. Μεταξύ των φορέων προώθησης επενδύσεων (από ελληνικής πλευράς το Enterprise Greece).

Ο κ. Τσίπρας, συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο, τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Γιαννακίδη και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κρέτσο.      

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Αμμάν

11.50: Διμερής  συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ιορδανό Μονάρχη.

12.35: Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Έλληνα Πρωθυπουργού, Κύπριου Προέδρου και Ιορδανού Μονάρχη.

13.35: Υπογραφή συμφωνιών.

13.45: Γεύμα που παραθέτει η Ιορδανική πλευρά στις αντιπροσωπείες Ελλάδας και Κύπρου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ