Skip to main content

Στην ΤτΕ η εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών

Στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας θα υπάγεται πλέον η εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται καταργείται η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ
Στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας θα υπάγεται πλέον η εποπτεία των εταιριών του ασφαλιστικού κλάδου, καθώς σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου καταργείται η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ).

Η επιλογή αυτή γίνεται με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση των εξελίξεων στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα που ουσιαστικά εκπορεύονται από τα τεκταινόμενα τόσο στην ΕΕ  όσο και από τους επιμέρους κλαδικούς εποπτικούς μηχανισμούς. Ο ενιαίος εποπτικός έλεγχος θα συντελέσει στη δημιουργία ισότιμων κατά το δυνατόν όρων ανταγωνισμού, αλλά και στην αντιμετώπιση του συστημικού κινδύνου.

Παράλληλα με την υπαγωγή της ΕΠΕΙΑ στην ΤτΕ, θα δημιουργηθεί και το εγγυητικό κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης Ζωής, όπως είχε εξαγγελθεί προ τριμήνου, ανάγκη που έγινε επιτακτική μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ασπίς Πρόνοια και την Commercial Value.

Μέλη του εγγυητικού κεφαλαίου καθίστανται υποχρεωτικά:

α) Οι ασφαλιστικές εταιρίες με έδρα την Ελλάδα.

β) Τα υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων κρατών - μελών της ΕΕ, του Ε.Ο.Χ. και τρίτων χωρών.

Το εγγυητικό κεφάλαιο που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου θα αποτελέσει μηχανισμό για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής σε ανάδοχο εταιρία.

Παράλληλα, προβλέπεται και η διασφάλιση των απαιτήσεων των ασφαλισμένων με ποσοστό κάλυψης 100% μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ, καθώς και ειδική μεταβατική ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών περιπτώσεων.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) είναι αντίθετη στο νέο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, αναφέροντας μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή να μην περιλαμβάνει τις καλύψεις στα συμβόλαια Ζωής της Ασπίς Πρόνοια και των άλλων εταιριών που έκλεισαν προ του 2010.