Skip to main content

Στην Βουλγαρία ζούσαν οι αρχαιότεροι Ευρωπαίοι

Στο σπήλαιο Bacho Kiro στη Βουλγαρία εντοπίσθηκαν ευρήματα ανθρώπων, ανασυνθέτοντας το παζλ της παρουσίας των ανθρώπων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Γενετικές αναλύσεις που έγιναν σε ευρήματα ανθρώπων σε σπήλαιο στην Βουλγαρία ανασυνθέτουν το παζλ της παρουσίας των ανθρώπων στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και τις σχέσεις που ανέπτυξαν με τους Νεάντερταλ που ζούσαν στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες έτη πριν από εμάς.

Το είδος ανθρώπου στο οποίο ανήκουμε, ο αποκαλούμενος σύγχρονος άνθρωπος, είναι ένα υποείδος του διάσημου ανθρώπου Homo sapiens που έλαβε την ονομασία Homo sapiens sapiens. O σύγχρονος άνθρωπος πιστεύεται ότι έκανε την εμφάνιση του στην αφρικανική ήπειρο πριν από 160 χιλιάδες – 90 χιλιάδες έτη. Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία έχουν δείξει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έφτασε στην ευρωπαϊκή ήπειρο πριν από περίπου 40 χιλιάδες έτη όπου συνάντησε τους Νέαντερταλ που ζούσαν στην Ευρώπη για περίπου 350 χιλιάδες έτη. Λίγο μετά την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου οι Νεάντερταλ εξαφανίσθηκαν μυστηριωδώς.

Ευνοήτως οι υποψίες των ειδικών έπεσαν πάνω στους ανθρώπους οι οποίοι θεωρήθηκε ότι διέθεταν υψηλότερη νοημοσύνη με αποτέλεσμα να καταφέρουν γρήγορα να επικρατήσουν στην μάχη της επιβίωσης και της απόκτησης εδαφών που παρείχαν ασφάλεια, νερό και τροφή. Οι Νεάντερταλ δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν τον άνθρωπο και εξωθήθηκαν σε εξαφάνιση.

Κάποιες πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει ως πιθανό ένοχο κλιματικές αλλαγές που συνέβησαν στην Ευρώπη στις οποίες δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν οι Νεάντερταλ σε αντίθεση με τον άνθρωπο και αυτή ήταν η βασική αιτία εξαφάνισης.

Για πολλά χρόνια παρέμενε επίσης άγνωστο αν και σε τι ποσοστό είχε υπάρξει πρόσμιξη των ανθρώπων με τους Νεάντερταλ. Τα τελευταία χρόνια γενετικές αναλύσεις απέδειξαν ότι όχι μόνο υπήρξε πρόσμιξη αλλά αυτή ήταν εκτεταμένη. Έχει πλέον εξακριβωθεί ότι στο DNA μας υπάρχει σε ποσοστό περίπου 2% το DNA των Νεάντερταλ.

Απρόσμενη ανακάλυψη

Στο σπήλαιο Bacho Kiro στα περίχωρα της πόλης Δρυάνοβο στην Βουλγαρία εντοπίσθηκαν ευρήματα ανθρώπων. Η γενετική τους ανάλυση όπως φαίνεται υποχρεώνει τους επιστήμονες να ξαναγράψουν το χρονικό της παρουσίας του ανθρώπου στην Ευρώπη αλλά και των σχέσεων του με τους Νεάντερταλ.

Η γενετική ανάλυση των ευρημάτων (οστά, δόντια) έδειξε ότι αυτά ανήκουν σε τρεις άνδρες που ζούσαν στην σπηλιά πριν από περίπου 45 χιλιάδες έτη. Είναι τα αρχαιότερα επιβεβαιωμένα ευρήματα ανθρώπων στην Ευρώπη πηγαίνοντας έτσι πίσω κατά μερικές χιλιάδες έτη την εμφάνιση του ανθρώπου στην ήπειρο μας.

Το δεύτερο και πιθανώς πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν από 3%-3,8% DNA των Νεάντερταλ. Όπως φαίνεται αυτοί οι άνθρωποι είχαν στο οικογενειακό τους ιστορικό συγγενείς Νεάντερταλ που πήγαινε πίσω χρονικά 5-7 γενιές. Αυτό σημαίνει πώς υπήρξε πρόσμιξη και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων με τους Νεάντερταλ από την πρώτη κιόλας στιγμή που το είδος μας πάτησε το πόδι του στην Ευρώπη.

«Είναι ένα συναρπαστικό εύρημα ότι και οι τρεις άνθρωποι είχαν προγόνους Νεάντερταλ. Δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό οι πρώτοι άνθρωποι που έφτασαν στην Ευρώπη να προχώρησαν αμέσως σε διαδικασία πρόσμιξης με τους Νεάντερταλ. Ισως αυτή η άμεση επαφή να είναι και μια από τις αιτίες της εξαφάνισης των Νεάντερταλ. Απλά οι Νεάντερταλ απορροφήθηκαν μέσα στους μεγαλύτερους σε αριθμό πληθυσμούς των ανθρώπων.

Τα δεδομένα αυτά στηρίζουν αυτό το σενάριο» δηλώνει ο διάσημος γενετιστής Σβάντε Πάμπο, διευθυντής του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στην Γερμανία. Επιπλέον το DNA των τριών ανθρώπων που ζούσαν στο σπήλαιο έχουν κοινά χαρακτηριστικά με το DNA ανθρώπων σε περιοχές της ανατολικής Ασίας γεγονός που δείχνει ότι κάποιοι από τους συγγενείς τους αποφάσισαν να μετακινηθούν στην ασιατική ήπειρο καταφέρνοντας μάλιστα να προχωρήσουν πολύ βαθιά σε αυτή.

Πηγή: naftemporiki.gr

φωτογραφία: WIKIMEDIA COMMONS