Skip to main content

Οι Γερμανοί στήνουν ξανά στην Ελλάδα σκηνικό φθινοπώρου '14

Αυτό το οποίο βλέπουμε να κυοφορείται τώρα στην Ελλάδα είναι η επανάληψη, με... καρμπόν, του σκηνικού του φθινοπώρου του 2014.

H ιστορία επαναλαμβάνεται. Και μάλιστα, αυτή τη φορά, με ...καρμπόν. Το τελευταίο διάστημα έντονος προβληματισμός υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και ειδικότερα απέναντι στην κυβέρνηση. Αν επαληθευτούν στην πράξη οι πληροφορίες που θέλουν την κ. Αγκελα Μέρκελ να μην δίνει τελικώς στην χώρα μας την διευθέτηση του χρέους, όπως ελπίζονταν ως πριν από μια εβδομάδα, τότε η θηλιά γύρω από το λαιμό του Μαξίμου σφίγγει σε βαθμό ασφυξίας.

Ουσιαστικά, αυτό το οποίο βλέπουμε να κυοφορείται τώρα είναι η επανάληψη του σκηνικού του φθινοπώρου του 2014. Όταν ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, διαμαρτυρόταν επειδή «δεν του έδιναν το χρέος οι Γερμανοί» και τον οδηγούσαν σε εκλογές, τις οποίες δεν απέφυγε, τελικώς, αρχές του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε στην εξουσία, από κοινού με τους Ανεξαρτήτους Ελληνες.

Η Γερμανία, πάντως, έχει άλλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή: Να κρατήσει το ΔΝΤ «μέσα» στο ελληνικό πρόβλημα, έστω με ένα συμβολικό ποσό, για να διασφαλιστεί σοβαρή επιτήρηση της συμφωνίας με την Αθήνα. Δηλαδή, για να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν όλα όσα έχουν υπογραφεί, χωρίς παρασπονδίες.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι ταυτόχρονα δεν θέλει να κάνει παραχωρήσεις για το ελληνικό χρέος στο Ταμείο. Δηλαδή, δεν θέλει να δώσει οτιδήποτε ουσιαστικό, πέραν των τυπικών, που ούτως ή άλλως, έχουν κλειδώσει. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις βρίσκεται κοντά στη λύση και αυτού του γρίφου...