Skip to main content

Στήνουν μπίζνες με το πρόγραμμα ενίσχυσης ΜμΕ της Κεντρικής Μακεδονίας

Επιτήδειοι υπόσχονται σίγουρα αποτελέσματα ζητώντας μεγάλα ποσά από επιχειρηματίες - Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

Ευκαιρία για να στήσουν μπίζνες εις βάρος επιχειρηματιών που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία» έχουν βρει το τελευταίο διάστημα γραφεία επιτήδειων.

Ζητώντας τους μεγάλα ποσά για να αναλάβουν τη διαδικασία ένταξης τους στο πρόγραμμα συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, τους υπόσχονται σίγουρα αποτελέσματα, ενώ επισημαίνουν πως θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να βιαστούν καθώς, όπως λένε, υπάρχει σειρά προτεραιότητας.

Και όλα αυτά την ώρα που από την πρόσκληση του προγράμματος είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία της αξιολόγησης είναι η συγκριτική κατάταξη, ανάλογα με τη βαθμολογία που λαμβάνει κάθε σχέδιο, ενώ η τελική εγκριτική απόφαση θα περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που η βαθμολογία τους θα εξαντλήσει τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση των 150 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο υπολογισμός της βαθμολογικής βάσης ένταξης πριν να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολών - λήγει στις 9 Οκτωβρίου - να είναι αδύνατος.

Κατά συνέπεια η σειρά προτεραιότητας υποβολής, για την οποία κάνουν λόγο τα γραφεία των επιτήδειων, δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα κριτήρια αξιολόγησης προκύπτουν αποκλειστικά από τα φορολογικά στοιχεία κάθε επιχείρησης.

Το θέμα ανέδειξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και αντιπρόεδρος του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ- ΑΝΕΜ), Γιάννης Κουφίδης, ο οποίος μιλώντας στη voria.gr υπογράμμισε πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται «εκτεταμένη διασπορά ψευδών ισχυρισμών από επιτήδειους τόσο στη Χαλκιδική, όσο και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την παραπληροφόρηση και εξαπάτηση επιχειρηματιών προκειμένου να αποκομίσουν με τρόπο παράνομο και καταχρηστικό οφέλη για τους ίδιους».

«Υπάρχουν επιχειρηματίες που δεν γνωρίζουν ποια είναι η διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα και έχοντας άμεση ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας τους πέφτουν θύματα των επιτήδειων. Αυτό θελουμε να αποτρέψουμε» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουφίδης, ο οποίος μάλιστα υπογράφει σχετική επιστολή, την οποία και έχει προωθήσει στα επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να ενημερώσουν για το ζήτημα τα μέλη τους.

Μάλιστα στην επιστολή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής αναφέρεται ο σύνδεσμος (https :// kepa - anem.gr/ wp - content / uploads / sites /2/2020/09/ΚΡΙΤΗΡΙΑ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ- ΚΙΝΗΣΗΣ_ΚΜ.xlsx) που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ενδιαφερόμενος και να εξάγει τόσο τη βαθμολογία του σχεδίου του, όσο και την επιδότηση που μπορεί να αιτηθεί.