Skip to main content

Η ΕΣΗΕΜΘ καταδικάζει τις επιθέσεις προς τους δημοσιογράφους της Voria

Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας καταδικάζει την συμπεριφορά διορισμένων εκπροσώπων οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου σε βάρος δημοσιογράφων.

Στην καταδίκη των αήθων επιθέσεων που δέχονται δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης από διορισμένους εκπροσώπους οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου προχώρησε με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ. Τα πλέον πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων σημειώθηκαν προσωπικά κατά των δημοσιογράφων της Voria.gr:

-Άννης Καρολίδου από τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλο, με αφορμή ρεπορτάζ της κ. Καρολίδου για το κλείσιμο της οδού Βενιζέλου. Δείτε εδώ την απάντηση της Voria.gr.

-Νίκου Ηλιάδη από τη Δήμητρα Θωμά, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, για ρεπορτάζ του σχετικά με την υπηρεσία τηλεματικής του ΟΑΣΘ. 

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά διορισμένων εκπροσώπων οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου σε βάρος συναδέλφων μας επειδή απλώς έκαναν τη δουλειά τους», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας ΕΣΗΕΜΘ και προσθέτει:

«Αποδοκιμάζουμε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τις συκοφαντίες σε βάρος τους και καλούμε τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι δημοσιογράφοι επιτελούν κοινωνικό λειτούργημα και υπηρετούν την αλήθεια. Είναι υποχρεωμένοι να ασκούν έλεγχο στην εκάστοτε εξουσία και έχουν πρώτιστο καθήκον προς την κοινωνία να δημοσιοποιούν όλη την αλήθεια».

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, «οι εκπρόσωποι της εξουσίας πρέπει να γνωρίζουν ότι η πολυφωνία είναι οξυγόνο της δημοκρατίας. Πρέπει να βοηθούν στην απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και όχι να καταφεύγουν σε επιθέσεις γιατί δέχονται σκληρές ερωτήσεις. Φυσικά και έχουν δικαίωμα να δώσουν τη δική τους άποψη ή να μην απαντήσουν. Δεν έχουν όμως δικαίωμα να καταφεύγουν σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς ή σε συκοφαντίες επειδή κάποια στοιχεία του ρεπορτάζ δεν τους είναι αρεστά. Εάν ο δημοσιογράφος μεταφέρει ανακριβείς πληροφορίες επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, όπως ορίζουν οι αρχές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος».

«Καλούμε για άλλη μια φορά τους συναδέλφους να υπερασπιστούν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να επιδείξουν συναδελφική αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό όπως ορίζει το άρθρο 6 παράγραφος α. Το δικαίωμα του πολίτη να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο», καταλήγει η ανακοίνωση.