Skip to main content

Στήριξη Σαρκοζί στην Ελλάδα

Τη συνέχιση της υποστήριξης του στην Ελλάδα και στις προσπάθειες που κάνει για την έξοδο από την κρίση επιβεβαίωσε ο Νικολά Σαρκοζί κατά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου.
Τη συνέχιση της υποστήριξης του στην Ελλάδα και στις προσπάθειες που κάνει για την έξοδο από την κρίση επιβεβαίωσε ο Νικολά Σαρκοζί κατά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου.

Μετά το γεύμα εργασίας που είχαν οι δυο άντρες στο Μέγαρο Ηλυσίων, ο κ. Παπανδρέου παρουσία Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο αλλά και τον γαλλικό λαό για την υποστήριξή τους.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι πέρα από τη δημοσιονομική σταθερότητα, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη.

«Μια ανάπτυξη που θα φέρει δουλειές, που θα βοηθήσει στη μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, συμφώνησαν επίσης και στο θέμα της θεσμοθέτησης του Μηχανισμού Στήριξης, μέσα από τη Συνθήκη. «Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης, η έλλειψη της οποίας δημιουργεί ανισορροπίες, δυσκολίες και θύματα όπως η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, που πλήττονται από τις διαθέσεις και την ανασφάλεια των διεθνών αγορών» είπε  χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρότασή του για τη θέσπιση ενός νέου φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών ώστε να υπάρξουν έσοδα τόσο για τις χώρες-μέλη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα χρήματα αυτά», εξήγησε, «σε συνδυασμό και με ένα φόρο στο διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον μηχανισμό στήριξης ως παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση της όποιας νέας κρίσης αλλά και της ανάπτυξης στην ΕΕ».

Τα Βαλκάνια, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή απασχόλησαν επίσης τους δύο ηγέτες ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για τη διασυνοριακή συνεργασία. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης τον Γάλλο πρόεδρο για την ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο.