Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019
x

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΖΑΕΦ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η επιτυχής έκβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Αντρέι Ζερνόφσκι, συναντήθηκε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατά τη συνάντηση, ο Γκουτέρες εξέφρασε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης, λόγω της σύναψης της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η επιτυχής έκβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, είναι εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή και για όλη την Ευρώπη, αλλά πάνω από όλα αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Με αυτή την ιστορική συμφωνία έκλεισε ένα ζήτημα που όχι μόνο παρεμπόδιζε το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας τα προηγούμενα 27 χρόνια, αλλά και δημιουργούσε σύγκρουση μεταξύ δύο γειτονικών κρατών. Με αυτό τον τρόπο οι δύο πρωθυπουργοί έδειξαν πολιτική βούληση να λάβουν πολιτικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν την διαρκή σταθερότητα στην περιοχή και στην Ευρώπη. Η προσωπική τους προσπάθεια και η βούληση για συμβιβασμό για την ευημερία των πολιτών των δύο χωρών είναι το καλύτερο παράδειγμα σοφού οραματισμού, που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των πραγματικών ηγετών», δήλωσε ακόμη ο Γκουτέρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ