Skip to main content

Μέτωπο δημάρχων για την κατάσταση του ΟΑΣΘ: «Δεν πάει άλλο»

Τι λένε οι δήμαρχοι του πολεδομικού συγκροτήματος για την κατάσταση με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ - Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων το Σάββατο

Πολύωρη ταλαιπωρία πολιτών λόγω μειωμένων δρομολογίων, κακοσυντηρημένα και γηρασμένα λεωφορεία, έλλειψη οδηγών και τεχνικού προσωπικού συνθέτουν το σκηνικό σήμερα στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Τα προβλήματα αυτά στις αστικές συγκοινωνίες, που ταλαιπωρούν εδώ και καιρό το επιβατικό κοινό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης των δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που δηλώνουν ότι γίνονται καθημερινά δέκτες παραπόνων από τους δημότες και ξεκαθαρίζουν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, σήμερα ο ΟΑΣΘ έχει 1.345 οδηγούς ενώ για να κυκλοφορήσει το σύνολο των λεωφορείων (518) απαιτούνται 1.761 οδηγοί. Ο μέσος όρος ηλικίας των λεωφορείων είναι 10-12 έτη και το 1/6 περίπου είναι γηρασμένα.

«Οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις των λεωφορείων, γιατί η τηλεματική δεν δουλεύει, ενώ είναι παστωμένοι σαν σαρδέλες στα λεωφορεία, τα οποία χαλάνε. Δρομολογούνται πλέον λιγότερα λεωφορεία από ό,τι τον Ιούνιο του 2017», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου, μιλώντας παράλληλα για ελλιπή συντήρηση.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ σημείωσε οτι οι πολίτες λαμβάνουν κακές υπηρεσίες. Ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύσταση και λειτουργία της ΑΣΥΘ και να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε ο ΟΑΣΘ να κάνει συντήρηση στα λεωφορεία.

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Όπως είπε, τα λεωφορεία είναι τα μισά από αυτά που πρέπει να είναι, ενώ είναι κακή και η κατάσταση τους. «Παραπάνω από ένα χρόνο η κατάσταση είναι τραγική και δεν υπάρχει σημάδι βελτίωσης, εκτός από τον διαγωνισμό που ανέφεραν για τα λεωφορεία», είπε ο κ. Μπουτάρης.

«Δυστυχώς οι συγκοινωνίες είναι χειρότερες», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, σημειώνοντας πως στην περιοχή του τα λεωφορεία είναι λιγότερα και σε χειρότερη κατάσταση, ενώ οι επιβάτες είναι «σαν σαρδέλες» μέσα στα οχήματα.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, πρέπει να γίνει κάτι. Κυκλοφορούν λίγο πάνω από τα μισά λεωφορεία», τόνισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, σημειώνοντας πως τα προβλήματα του ΟΑΣΘ δεν αφορούν τον κόσμο. Όπως είπε, μετά την αλλαγή του καθεστώτος άρχισαν τα προβλήματα σε όλες τις γραμμές του δήμου για Πολίχνη, Ευκαρπία και Σταυρούπολη.

Εδώ και δυόμιση μήνες άρχισαν οι περικοπές των δρομολογίων στον δήμο Θέρμης που σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο φτάνουν το 48%. «Αυθαίρετα ο ΟΑΣΘ κόβει δρομολόγια με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν οδηγοί», τόνισε, κατηγορώντας τον Οργανισμό ότι δεν έχει την ευαισθησία να ενημερώσει τους πολίτες.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι δημότες Λαγκαδά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη. «Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί και οι δημότες ταλαιπωρούνται αφού τα λεωφορεία δεν έρχονται στην ώρα τους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ζήτησε καλή ποιότητα μεταφορών που σήμερα δεν υπάρχει.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, ο στόλος είναι εχει κουραστεί ενώ οι βλάβες είναι καθημερινές», υπογράμμισε ο δήμαρχος Χαλκηδόνας.

Στις συνεχείς βλάβες των λεωφορείων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμης Φωτόπουλος. «Ο κόσμος περιμένει απο 40 λεπτά στις στάσεις. Πρόβλημα υπάρχει και με τους μαθητές, που δεν μετακινούνται στην ώρα τους», τόνισε.

Οι δήμαρχοι δήλωσαν ότι θα είναι στο πλευρό των πολιτών που θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία το ερχόμενο Σάββατο.

Το ζήτημα θα τεθεί σε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη των δημάρχων με εκπροσώπους του ΟΣΕΘ.