Skip to main content

Στις 11 Φεβρουαρίου ξεκινάει η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη για τέσσερις υποθέσεις βιασμών

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προσδιορίστηκε για τις 11 Φεβρουαρίου 2022 η δίκη του θεατρικού σκηνοθέτη και ηθοποιού

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προσδιορίστηκε για τις 11 Φεβρουαρίου 2022 η δίκη του θεατρικού σκηνοθέτη και ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη για υποθέσεις βιασμού ανήλικων και ενήλικων ανδρών που του αποδίδονται.

Ο καλλιτέχνης, που κρατείται στις φυλακές της Τρίπολης, θα βρεθεί ενώπιον των δικαστών προκειμένου δημόσια να λογοδοτήσει για τέσσερις υποθέσεις βιασμού ανηλίκων ή νεαρών ανδρών. Ο Λιγνάδης κρίθηκε προφυλακιστέος τον περασμένο Φεβρουάριο για την κατηγορία του βιασμού ανηλίκου κατά συρροή μετά από καταγγελίες δύο παθόντων, ενώ τον περασμένο Μάρτιο μία τρίτη καταγγελία σε βάρος του για βιασμό, με θύμα ενήλικο σε αυτήν την περίπτωση, οδήγησε στην άσκηση δεύτερης ποινικής δίωξης εναντίον του.

Πρόσφατα, με βούλευμα του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών διέταξε την παραπομπή του Δημήτρη Λιγνάδη για τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας που του αποδίδονται, με τους δικαστές να κρίνουν πως ο μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου είναι άτομο «επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα». Το βούλευμα του Συμβουλίου δέχεται πως σε βάρος του ηθοποιού «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής» για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή που τον βαρύνει.

Κατά την κρίση των δικαστών ο κατηγορούμενος δεν πρέπει να εξέλθει από την φυλακή, αλλά να παραταθεί η κράτηση του προς αποτροπή τέλεσης νέων αδικημάτων. Την ίδια άποψη διατύπωσε και η εισαγγελέας που εισηγήθηκε στο Συμβούλιο την παραπομπή του, η οποία επεσήμανε πως «η επανειλημμένη τέλεση της πράξης, η μακρόχρονη δράση του, η μέθοδος που έχει αναπτύξει για να προσεγγίσει τα θύματά του, χτίζοντας μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης αλλά και εξάρτησης, εκμεταλλευόμενος την κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική του θέση για να τα δελεάσει, αλλά και τη δική τους ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά θέση, το γεγονός ότι κυκλοφορούσε δημόσια με τα ανήλικα θύματά του, δίχως καμία αναστολή, αλλά και η αμετανόητη στάση του μέχρι σήμερα, καταδεικνύουν ότι πρόκειται για άτομο επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα, ώστε η διατήρηση της προσωρινής του κράτησης να κρίνεται αναγκαία για την αποτροπή από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων».

Δήλωση του Συνηγόρου Υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξη Κούγια

«Όπως είναι γνωστό, ο επικεφαλής του γραφείου μας κ. Αλέξιος Κούγιας ανακοίνωσε ότι δεν θα κατατεθεί ούτε αίτηση αντικαταστάσεως της προσωρινής κρατήσεως του εντολέως μας κου Δημητρίου Λιγνάδη ούτε αίτηση προς τον Εισαγγελέα Εφετών, προκειμένου να ασκήσει έφεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος, αλλά ότι θα ζητήσουμε να προσδιοριστεί αμέσως η εκδίκαση της υποθέσεώς του από το αρμόδιο δικαστήριο.

Αυτό που ζητήσαμε, έγινε δεκτό και σήμερα ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών προσδιόρισε ως ημερομηνία εκδικάσεως της υποθέσεως του κου Δημητρίου Λιγνάδη την 11/02/2022 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.

Τόσο το δικηγορικό μας γραφείο και ο επικεφαλής αυτού κ. Αλέξιος Κούγιας όσο και ο εντολέας μας θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για αυτή την εξέλιξη.

Δεν επιθυμούμε να κάνουμε καμία τοποθέτηση για την ουσία της υποθέσεως και το μόνο που θέλουμε να δηλώσουμε, είναι ότι τόσο ο κ. Αλέξιος Κούγιας και οι συνεργάτες του γραφείου όσο και ο κ. Δημήτριος Λιγνάδης θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατό και νόμιμο, για να εκδοθεί μια δίκαιη απόφαση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ