Skip to main content

Τι αλλάζει φέτος στα σχολεία - Μέχρι τη Δευτέρα ανακοινώνονται οι αναπληρωτές

Προσλήφθηκαν ήδη 8.600 εκπαιδευτικοί ενώ αναρτώνται έως τη Δευτέρα οι πίνακες με τους αναπληρωτές - Για πρώτη φορά τράπεζα θεμάτων στη Γ' Λυκείου

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη της νέας χρονιάς στα σχολεία όλης της χώρας και όπως ανέφερε στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, όλα είναι έτοιμα για να εκκινήσει σωστά και χωρίς προβλήματα η σχολική χρονιά.

«Έχουμε κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια και προγραμματισμό εδώ και μήνες. Έχουμε προσλάβει ήδη για φέτος 8.600 εκπαιδευτικούς. Και να σημειωθεί ότι συνολικά τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουν προσληφθεί 25.000 εκπαιδευτικοί. Μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία έχουμε προσλάβει μεγάλο αριθμό αναπληρωτών μεριμνώντας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Οι διορισμοί έχουν γίνει ήδη, έχουν οριστικοποιηθεί, ενώ την προσεχή Παρασκευή ή το πολύ τη Δευτέρα ανακοινώνονται και οι αναπληρωτές. Άρα είναι όλα στην ώρα τους και εκπαιδευτικοί και βιβλία», τόνισε ο κ. Κόπτσης.

Φέτος για πρώτη φορά όπως ανέφερε στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας έχουμε την επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

«Είναι μια καινοτομία και το ωράριο επεκτείνεται από τις 16:00 στις 17:30 όπου έχουμε πλούσιες θεματικές για να είναι εποικοδομητικός ο χρόνος των παιδιών στο σχολείο και παράλληλα στηρίζουμε την οικογένεια», είπε.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Κόπτσης, από φέτος καθιερώνεται «η Τράπεζα Θεμάτων και στη Γ΄ Λυκείου» καθώς όπως επισήμανε είναι ένα «σημαντικό εργαλείο διαχείρισης και οργάνωσης μιας αξιόπιστης διαδικασίας που εφαρμόζεται» και έτσι «θα εφαρμοστεί από φέτος και στη Γ΄Λυκείου».

Ο κ. Κόπτσης επισήμανε ότι πραγματοποιείται πλέον «η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία που ως σκοπό έχει τη βελτίωση του έργου που παράγεται» ενώ και φέτος θα συνεχιστούν στα σχολεία «τα εργαστήρια δεξιοτήτων».

Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πολλά προγράμματα που υλοποιούνται στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία ενώ «ο αριθμός των συγκεκριμένων σχολείων έχει διπλασιαστεί».

«Εφαρμόζονται 166 πιλοτικά προγράμματα σπουδών και φέτος στα σχολεία αυτά και βεβαίως υλοποιούμε ένα μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό που διαπερνά κάθε δράση εκπαιδευτικής διαδικασίας» τόνισε.

Ο κ. Κόπτσης αναφέρθηκε και στα παιδιά προσφύγων που όπως είπε «έχουν ενταχθεί όλα στα σχολεία».

Εν αναμονή των πρωτοκόλλων για την πανδημία

Η περσινή σχολική χρονιά είχε συνεχή χρήση μάσκας προστασίας κατά του κορωνοϊού καθώς και διενέργεια self test ενώ ουδείς γνωρίζει ακόμα ποιο θα είναι το πρωτόκολλο που θα ισχύσει φέτος. Ο κ. Κόπτσης ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες «αναμένουμε τις αποφάσεις της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής» ενώ πρόσφατα στο θέμα είχε αναφερθεί και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι θα συλλεχθούν τα στοιχεία των ημερών ώς το τέλος Αυγούστου προκειμένου να προβεί στις αποφάσεις της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

«Είχαμε ένα πρωτόκολλο που πέρυσι λειτούργησε υποδειγματικά και στο κομμάτι των τεστ και στο κομμάτι της χρήσης των μέτρων προστασίας και απόδειξη αυτού είναι ότι είχαμε περισσότερα κρούσματα σε παιδιά όταν έκλεισαν τα σχολεία και βγήκανε λίγο πιο ελεύθερα παρά όταν ήταν ανοιχτά. Θεωρούμε ότι προς το τέλος του Αυγούστου θα μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε συνεννόηση πάντοτε με την επιτροπή των ειδικών. Απλά περιμένουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία.Θα είμαστε έτοιμοι προς το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε και τα επόμενα δεδομένα» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων και των μέτρων κατά της πανδημίας έχει αναφερθεί και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας επίσης ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η επιδημιολογική κατάσταση που θα ισχύει τη συγκεκριμένη περίοδο προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι απαραίτητο φέτος να ισχύσει η καθολική χρήση μάσκας.