Skip to main content

Στις 12.00 ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός-Οι τελευταίες πληροφορίες

Μετακινήσεις υπουργών, αποχωρήσεις αλλά και εισόδους «έκπληξη» φέρνει στο κυβερνητικό σχήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποιες είναι οι εξελίξεις.

Λίγες ώρες έμειναν για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που οριστικοποιήθηκε να ανακοινωθεί στις 12.00.

Σύμφωνα πληροφορίες και τίποτα να θεωρείται δεδομένο, αμετακίνητοι θεωρούνται μόνον υπουργοί σε κομβικά υπουργεία, όπως Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη (Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κυριάκος Πιερρακάκης,Μιχάλης Χρυσοχοΐδης), ενώ και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας φαίνεται πως διατηρήσει τελικά το πόστο του.

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με τον Άδωνι Γεωργιάδη που δείχνει να μένει στο υπουργείο Ανάπτυξης, αν και αρχικά υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για αμοιβαία αλλαγή υπουργικών θέσεων με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Ποιοι φεύγουν

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το ενδεχόμενο αλλαγών είναι ανοικτό στα περισσότερα υπουργεία.

Στην πρώτη γραμμή αλλαγών είναι τα υπουργεία που είχαν συζητηθεί που δεν ήταν άλλα από το Εργασίας και το Τουρισμού.

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Εσωτερικών, όλα δείχνουν πως τον Τάκη Θεοδωρικάκο  διαδέχεται ο Μάκης Βορίδης. Έτσι, κενή θα μείνει η θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Σπήλιο Λιβανό να φέρεται ως ο βασικότερος υποψήφιος.

Όλα δείχνουν, επίσης, ότι «αλλαγή φρουράς» θα υπάρξει και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με το όνομα του Χρήστου Ταραντίλη να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και τον Στέλιο Πέτσα να μετακινείται σε άλλο κυβερνητικό πόστο. Αυτό μπορεί να είναι η θέση τουαναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, με τον νυν αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο να μετακινείται στο στενό επιτελείο του Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας, ένα σενάριο θέλει τον Κωστή Χατζηδάκη να μετακινείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη θέση του Γιάννη Βρούτση. Σε μια τέτοια περίπτωση, άγνωστο παραμένει ποιος θα τον αντικαταστήσει, αλλά δεν φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο της μετακίνησης σ’ αυτό το πόστο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, το οποίο είχε ακουστεί τα προηγούμενα 24ωρα.

Αναλόγως, για το υπουργείο Τουρισμού και τη θέση του Χάρη Θεοχάρη ακούγεται – όπως και το καλοκαίρι – αυτό του Θόδωρου Ρουσόπουλου.