Skip to main content

Στις 14 και 15 Μαΐου ο Ερντογάν στην Αθήνα

Στις 14 και 15 Μαΐου επισκέπτεται την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από επιτελείο 10 υπουργών της κυβέρνησής του.
Στις 14 και 15 Μαΐου επισκέπτεται την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από επιτελείο 10 υπουργών της κυβέρνησής του.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε το πρωί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινές δηλώσεις που έκαναν στο Ταλίν της Εσθονίας, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

 «Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποικοδομητική αρχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

«Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια νέα εποικοδομητική αρχή στις σχέσεις μας με την ΄Αγκυρα», πρόσθεσε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση «στον τρόπο που οργανώνεται η επίσκεψη», με τη συμμετοχή 10 υπουργών και πολυάριθμης επιχειρηματικής αποστολής και «με στόχο την εντατικοποίηση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς», με προεξάρχουσα την οικονομική συνεργασία.

Αξιοποιούμε όλα τα διεθνή φόρουμ, προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις και να προωθήσουμε τις σχέσεις μας, είπε ο κ. Δρούτσας, ο οποίος, μετά τον κ. Νταβούτογλου, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

«Συζητήσαμε πώς μπορούμε να προωθήσουμε την απελευθέρωση της βίζας στην ΕΕ, ένα θέμα που απασχολεί την Αλβανία», είπε ο κ Δρούτσας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει ειλικρινώς την προσέγγιση των Τιράνων με την ΕΕ.

Ο κ. Μέτα ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και για το θέμα της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αλβανίας, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε πρόσφατα το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, η οποία αξιολογείται από την πολιτική ηγεσία των Τιράνων.

«Η συζήτηση έγινε με στόχο να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη σημαντική συμφωνία και για τις δυο χώρες», σημείωσε ο κ. Δρούτσας.

Κατά την άτυπη σύνοδο, που ολοκληρώνεται σήμερα, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πήραν την απόφαση να δοθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ένας «οδικός χάρτης»για την πορεία της χώρας προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Είναι σημαντική απόφαση, εντάσσεται στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της Ελλάδας να φέρουμε πιο κοντά στις ευρωατλαντικές δομές όλες τις χώρες των Δ. Βαλκανίων», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ως προς τη συζήτηση που έγινε για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, στόχος, είπε, είναι στην επόμενη σύνοδο κορυφής τον Νοέμβριο να υιοθετηθεί το νέο δόγμα. Σημείωσε τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Ζέπου στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων που επεξεργάζεται αυτή τη νέα αντίληψη, «μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει με τις ιδέες και τις προτάσεις της».

Στο τραπέζι των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία. Αναπτύσσοντας την ελληνική θέση για τη συνεργασία των δύο πλευρών, ο κ. Δρούτσας είπε ότι «Οι προκλήσεις σήμερα είναι κοινές και μόνον από κοινού μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά» και τόνισε ότι για την ελληνική πλευρά, «η συνεργασία αυτή πρέπει να γίνει πιο εντατική».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης διμερείς συναντήσεις με τον ομόλογό του της Νορβηγίας -η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ και δεν υπάρχουν τόσο συχνές ευκαιρίες ανταλλαγής απόψεων- καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας.