Skip to main content

Ασπιρίνες για την ημιθανή αγορά η νέα «χαλάρωση» των capital controls

Από Voria.gr
Αναμένεται αύξηση στις 150.000 ευρώ, του ημερήσιου εταιρικού ορίου συναλλαγών όπως και αύξηση του σωρευτικού ορίου ανά τράπεζα, στα 5 εκατ. ευρώ.

Αύξηση του ημερήσιου ορίου για συναλλαγές επιχειρήσεων προς το εξωτερικό προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αυτή η χαλάρωση κρίνεται από παράγοντες της αγοράς ως ασπιρίνη σε μία ετοιμοθάνατη πραγματική οικονομία, καθώς, ακόμα και τα αυξημένα όρια που αναμένεται να ανακοινωθούν, απέχουν πολύ από το επίπεδο ομαλότητας των συναλλαγών και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων για εισαγωγές και εξαγωγές.

Ουσιαστικά, ακόμη και με το νέο σωρευτικό όριο, καλύπτονται ανάγκες εισαγωγών 500-600 εκατ. ευρώ μηνιαίως όταν η μέση μηνιαία ανάγκη της χώρας υπολογίζεται σε σχεδόν 4 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ημερήσιο όριο αναμένεται να αυξηθεί στις 150.000 ευρώ, από 100.000 ευρώ που είναι σήμερα. Ταυτόχρονα, το σωρευτικό όριο ανά τράπεζα αυξάνεται από 3,4 εκατ. ευρώ την ημέρα, σε 5 εκατ. την ημέρα. Αυτά τα 5 εκατ. αφορούν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ για τις υπόλοιπες τράπεζες το αντίστοιχο όριο καθορίζεται αναλογικά.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

1) Αύξηση του ημερήσιου ορίου ανά πελάτη από 100 χιλιάδες ευρώ την ημέρα σε 150 χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

2) Προβλέπεται αύξηση του σωρευτικού ορίου ανά πιστωτικό ίδρυμα από 3,4 εκατομμύρια την ημέρα σε 5 εκατομμύρια την ημέρα για τις συστημικές τράπεζες και ανάλογα για τις υπόλοιπες.

3) Ημερήσιο όριο που θα εγκρίνουν οι υποεπιτροπές αυξάνεται από €15εκατ. ανά ημέρα σε €22 εκατ. ανά ημέρα

4) Παράλληλα η Επιτροπή προτίθεται να δώσει ευελιξία στις υποεπιτροπές να δημιουργήσουν άλλες επιμέρους υποεπιτροπές ανάλογα με τη γεωγραφική τους ανάπτυξη ούτως ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τα αιτήματα πελατείας τους.

Ολες τις προηγούμενες ημέρες έχουν γίνει διαρκείς συσκέψεις του Γιάννη Στουρνάρα τόσο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και με τις διοικήσεις των τραπεζών.