Skip to main content

Παναγιώτης Ψωμιάδης: Το πρωί κατηγορούμενος, το βράδυ υποψήφιος

Ο πρώην νομάρχης θα καθίσει στις 21 Ιανουαρίου στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, μαζί και με τον αδελφό του Διονύση.

Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τον δήμο Θεσσαλονίκης δημοσιοποίησε εκ νέου χθες ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ωστόσο, πριν από τις εκλογές, αλλά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αναγκαστεί να καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, μαζί και ο αδελφός του Διονύσης, προκειμένου να δικαστούν για τα διαβόητα 45αρια. Πριν από μερικές ημέρες η Εισαγγελία προσδιόρισε την ημερομηνία της δίκης για τις 21 Ιανουαρίου 2019. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2017, παραπέμπονται να δικαστούν στο ίδιο ακροατήριο άλλα έξι πρόσωπα, ανάμεσά τους ο πρώην γενικός γραμματέας της Νομαρχίας Δημήτρης Λευκόπουλος, ένας πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας και υπηρεσιακοί παράγοντες της ίδιας Υπηρεσίας.

Παραπέμπονται για κακουργήματα

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι κατηγορίες που τους καταλογίζονται αφορούν -κατά περίπτωση- τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. 

Όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, η υπόθεση με τα 45άρια αφορά έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.
Ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας δικογραφίας έχει να κάνει με συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007- 2009 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ' αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Η ζημιά εδώ για το Δημόσιο φαίνεται ότι αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Η υποψηφιότητα για το δήμο Θεσσαλονίκης

Η επικείμενη σοβαρή δικαστική περιπέτεια δεν φαίνεται, πάντως, να πτοεί τον Παναγιώτη Ψωμιάδη ο οποίος μιλώντας χθες στο radio1d.gr επανέλαβε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης. «Το όνειρό μου, επειδή ξεκίνησα από το δήμο Θεσσαλονίκης, είναι να καταλήξω εκεί. Εδώ και δύο μέρες, έχω πάρει την απόφαση, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις που το επόμενο διάστημα θα λυθούν, να διεκδικήσω το δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν το κρύβω ότι αυτό ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, ήταν ένα ρυάκι, έγινε ποταμάκι, έγινε ποταμός, έγινε χείμαρρος και ιδιαίτερα, σήμερα που βγήκα στην αγορά, όπου σταματούσα, αυτό μου λέγανε. Και χαίρομαι γιατί, δεν μπορούμε να αφήσουμε σε κάποιους Θεσσαλονικείς τη Θεσσαλονίκη να είναι ακόμη πιο παραμελημένη» δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης.

Αναφερόμενος στα 45αρια είπε πως «εμείς δώσαμε εξετάσεις στη νομαρχία και πετύχαμε, με τεράστια έργα και δεν μπορούμε να αφήσουμε σε κάποιους να κάνουν τη Θεσσαλονίκη μας σκοπιανή».

Επίθεση στη Voria.gr

Μάλιστα επιτέθηκε στην Voria.gr επειδή αποκάλυψε πρόσφατα τις εκθέσεις καταλογισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε βάρος του Διονύση Ψωμιάδη, πρώην στελεχών της Νομαρχίας και εργολάβων για κάποια από τα 45αρια. «Βγάλανε πάλι στο μεϊντάνι τα 45αρια, δεν υπάρχει κανένα δικαστικό θέμα, υπάρχει το δικαστήριο στις 21 Ιανουαρίου, όμως υπάρχουν έγγραφα της ίδιας της πολιτείας που λένε ότι όλα έγιναν νόμιμα, ότι δεν υπήρχαν κατατμήσεις, δεν υπήρξαν έργα φαντάσματα και δεν λείπει από τη νομαρχία Ψωμιάδη ούτε ένα ευρώ. Δεν το λέω εγώ, το λέει η ίδια η πολιτεία. Αλλά, κάποια γιουσουφάκια της δημοσιογραφίας τα αποκρύπτουν και παρουσιάζουν τα μισά χαρτιά, τα άλλα δεν τα παρουσιάζουν» ανέφερε ο κ. Ψωμιάδης και προσέθεσε: «άρα, να μην ανησυχεί ο κόσμος, κατεβαίνουμε, διεκδικούμε και παίρνουμε το δήμο Θεσσαλονίκης».

Βεβαίως, το ίδιο το κατηγορητήριο με το οποίο παραπέμπεται να δικαστεί, ανατρέπει τους ισχυρισμούς του ότι όλα έγιναν νόμιμα και πως η Νομαρχία δεν ζημιώθηκε ούτε ένα ευρώ. Διότι το κατηγορητήριο αναφέρεται σε παράνομες κατατμήσεις έργων, σε έργα μαϊμού και προσδιορίζει το ύψος της ζημίας κοντά στα 5 εκατ. ευρώ (4 εκατ. από τα 45αρια και άλλο ένα από τις συμβάσεις έργου τις οποίες υπέγραψαν οι ίδιοι οι αδελφοί Ψωμιάδη).

Πάντως, λίγο αργότερα, με δελτίο Τύπου ο κ. Ψωμιάδης ανέφερε πως η υποψηφιότητά του δεν θα πρέπει να θεωρείται τελεσίδικη. «Επειδή ακούγονται και γράφονται πολλά, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω δημόσια πως ποτέ δεν ανακοίνωσα επίσημα την υποψηφιότητα μου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό που δήλωσα και ισχύει, είναι πως -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- με ενδιαφέρει τόσο η κεντρική πολιτική σκηνή όσο και η τοπική Αυτοδιοίκηση» ανέφερε στο δελτίο Τύπου.