Skip to main content

Στις 22-23 Ιουλίου η υπουργική διάσκεψη για την παράτυπη μετανάστευση

Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της παράτυπης μετανάστευσης, τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος αναμένεται να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης στις ανατολικές διαδρομές της Μεσογείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και Πέμπτη (22 και 23 Ιουλίου) στη Βιέννη, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της παράτυπης μετανάστευσης. Η Αυστρία παραδοσιακά υπήρξε γεφυροποιός στα Δυτικά Βαλκάνια. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τις χώρες κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών, προκειμένου να αποτρέψουμε από κοινού την παράτυπη μετανάστευση», τονίζει σε δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας πως «η υπουργική Διάσκεψη στη Βιέννη είναι τώρα ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας, ειδικά σε μία εποχή προκλήσεων».

Όπως ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, στη Διάσκεψη αναμένεται να παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ, οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης από τη Δανία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, καθώς και υφυπουργοί από την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Επιπλέον, αναμένονται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Όλιβερ Βάρχελι, καθώς επίσης εκπρόσωποι της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το 'Ασυλο), του FRONTEX (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής), ICMPD (Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής) και της Ελβετίας.

Λόγω της τρέχουσας κατάστασης της πανδημίας του νέου κορονοϊού και έπειτα από το κλείσιμο των συνόρων από μέρους της Αυστρίας για τις χώρες αυτές, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, πρόκειται να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.