Skip to main content

Πέντε συν ένας επενδυτές για τη «Δουμπιά» - Αρχές Μαρτίου οι προσφορές

Στις αρχές του επόμενου μήνα οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της «Δουμπιά» - Ποια είναι οι υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

Με τρεις, συν ένα, συν δύο υποψηφίους θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Μαρτίου ο διαγωνισμός για την εξαγορά της «Δουμπιά», της θυγατρικής εταιρείας της Οινοποιίας «Μαλαματίνα», που εκμεταλλεύεται το φυσικό μεταλλικό νερό, που αναβλύζει από την πηγή των Αγίων Αποστόλων, στην κοινότητα Δουμπιά του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Εκείνη την ημέρα, την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, χωρίς να αποκλείεται ολιγοήμερη παράταση, εάν το ζητήσει κάποιος εκ των συμμετεχόντων επικαλούμενος ουσιαστικό λόγο. Όπως άλλωστε συνέβη και με την προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, που αναβλήθηκε για λίγες ημέρες, με τελική συμμετοχή τριών υποψηφίων. Παρ’ όλα αυτά το πιθανότερο σενάριο είναι οι τελικές προσφορές να είναι τέσσερις, καθώς τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον για τη «Δουμπιά» έχει ανέβει κατακόρυφα. Όσο οι υποψήφιοι έρχονται σε απευθείας επαφή με τα στοιχεία της εταιρείας, κυρίως μέσω επισκέψεων στις εγκαταστάσεις της, τόσο αναδεικνύεται το μέγεθος της ευκαιρίας.

Το ενδιαφέρον για τη «Δουμπιά» αυξήθηκε, επίσης, τους τελευταίους μήνες λόγω του χαρακτηρισμού από το υπουργείο Τουρισμού του νερού της πηγής των Αγίων Αποστόλων ως ιαματικού και κατάλληλου για χρήσεις Ποσιοθεραπείας και Λουτροθεραπείας (αρ. ΦΕΚ 3464/13 Σεπτεμβρίου 2019).

Η Οινοποιία Μαλαματίνα αποφάσισε να διερευνήσει το πιθανό ενδιαφέρον επενδυτών για τη «Δουμπιά» σε συνεργασία με την Ernst & Young, με στόχο τη μείωση του τραπεζικού της δανεισμού. Απευθύνθηκε, κυρίως, σε επιχειρήσεις που διαθέτουν οργανωμένο δίκτυο διανομής, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο για ένα προϊόν όπως το εμφιαλωμένο νερό. Με αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον για τη «Δουμπιά» εταιρειών που διανέμουν προϊόντα μεγάλου όγκου, όπως είναι τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα εμφιαλωμένα νερά και τα γαλακτοκομικά κρίνεται επίκαιρο και φυσιολογικό, διότι στο συγκεκριμένο εμπορικό πεδίο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το δίκτυο διανομής. Στο «παιχνίδι» φαίνεται ότι έχουν εισέλθει τόσο εγχώριες, όσο και πολυεθνικές εταιρείες, κάτι που αυξάνει τον ανταγωνισμό.

Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν, μάλιστα, να παρακολουθήσουμε ένα δεύτερο γύρο μάχης ανάμεσα στην Coca Cola Τρία Έψιλον και τον όμιλο επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη, που πριν από λίγα χρόνια είχαν κονταροκτυπηθεί για τον έλεγχο της «Σουρωτής», που τελικά κατέληξε στην πλευρά Σαββίδη. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να υποτιμήσει τη συμμετοχή στη διαδικασία του ομίλου Όλυμπος, της οικογένειας Σαράντη, που έχει αποδείξει πως όταν επιθυμεί κάτι και το πιστεύει ξέρει να το διεκδικεί δυναμικά, όπως –για παράδειγμα- συνέβη πριν από δύο μόλις ημέρες όταν ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας αναψυκτικών «Ψυγεία Θόδωρου Κλιάφα ΑΕ». Ταυτόχρονα πληροφορίες από την Κύπρο, όπου εδρεύει fund το οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη «Δουμπιά» και συμμετέχει στη διαδικασία, κάνουν λόγο για σοβαρό και με δυνατότητες επενδυτή, καθώς τα κεφάλαια που διαχειρίζεται έχουν την υπογραφή ενός διεθνούς ονόματος μεγάλης εμβέλειας. Μάλιστα, πρόσφατα το συγκεκριμένο fund ολοκλήρωσε μια σημαντική συμφωνία που συνδέεται με φυσικούς πόρους στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Τις τελευταίες ώρες στον κατάλογο των πιθανών υποψηφίων αγοραστών της «Δουμπιά» έχουν προστεθεί δύο ακόμη funds: ένα εγχώριο και… νεόκοπο, που αυτή την περίοδο κάνει πρώτες του κινήσεις και ένα ξένο, που ήδη δραστηριοποιείται επιτυχώς στη χώρα μας στον κλάδο της αγροδιατροφής.