Skip to main content

Στις 9 το βράδυ το τελικό αποτέλεσμα

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, στις 9 το βράδυ της Κυριακής θα έχει γίνει γνωστή η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών. Μέχρι τις 10 το βράδυ θα έχει ανακοινωθεί το 20% των αποτελεσμάτω
Στις 9 το βράδυ της Κυριακής θα έχει γίνει γνωστή η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τις 10 το βράδυ θα έχει ανακοινωθεί το 20% των αποτελεσμάτων. Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου για τις εκλογές, παρουσία του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών κ. Φλογαΐτη.

Όπως και στις τελευταίες ευρωεκλογές του Ιουνίου, η εταιρεία που υποστηρίζει από τεχνολογικά τη διαδικασία θα εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ψηφοφορίας, μέσω κινητών τηλεφώνων. Το πρόγραμμα θα καλύψει το 20% των αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα.

Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.835.007 άτομα, εκ των οποίων τα 5.076.727 είναι γυναίκες και τα 4.758.280 άντρες.

Το 2,5% του εκλογικού σώματος είναι νέοι εκλογείς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Ο αριθμός τους ανέρχεται στις 245.866 άτομα.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι είναι 12.475, χαμηλός αριθμός σε σχέση με το σύνολο των εκλογέων, ωστόσο, ο κ. Φλογαΐτης δήλωσε πως έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να μην διπλοψηφίσουν.

Οι ετεροδημότες ανέρχονται στις 116.941 άτομα, τα οποία θα ψηφίσουν βάσει ειδικών καταλόγων σε τμήματα του τόπου διαμονής τους.

Για να λειτουργήσουν τα ξεχωριστά αυτά τμήματα θα πρέπει ο αριθμός των εκλογέων να ανέρχεται τουλάχιστον στους 40 για να διαφυλαχθεί η μυστικότητα της ψήφου.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός, οι συγκεκριμένοι εκλογείς, οι οποίοι έχουν υπολογιστεί στα 7.521 άτομα, θα πρέπει να ψηφίσουν στον τόπο όπου ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Για την ενημέρωσή τους, οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν γραπτώς και από τηλεφώνου από το υπουργείο Εσωτερικών.