Skip to main content

Στις ΑΠΕ στρέφεται ο νομός Καρδίτσας

Τι προτείνει το ευρωπαϊκό έργο για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕΝ) για το νομό Καρδίτσας.
Η ανάπτυξη ενός δικτύου τηλεθέρμανσης, βασισμένου στη βιομάζα, η χρήση λεβήτων βιομάζας στις οικίες και η ανάπτυξη ενός Ενεργειακού Πάρκου είναι μερικές μόνο από τις τεχνολογικές προτάσεις του ευρωπαϊκού έργου «Προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕΝ) σε ορεινές - αγροτικές περιοχές με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη - Mountain RES/RUE», για το νομό Καρδίτσας.

Συντονιστής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς, διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεωνκαι Διοίκησης (ΕΣΑΔ-ΕΜΠ), της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών καιΜηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Οι τεχνολογικές προτάσεις του έργου για την Καρδίτσα είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου τηλεθέρμανσης βασισμένο στη βιομάζα. Η Καρδίτσα χαρακτηρίζεται από ήπιες θερμοκρασιακές εναλλαγές μεταξύ χειμώνα - καλοκαίρι, από υψηλό δυναμικό υπάρχουσας βιομάζας (γεωργικά, κτηνοτροφικά, δασικά υπολείμματα), και από δυνατότητα διάθεσης του φορτίου θέρμανσης τους καλοκαιρινούς μήνες (ξήρανση βαμβακιού).

Η ανάπτυξη ενός ενημερωτικού ενεργειακού πάρκου, όπου οι πολίτες θαέχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τεχνολογίες ΑΠΕ και ΕΞΕΝ,εγκατεστημένες σε κλίμακα επίδειξης, και η διοργάνωση τακτικών ημερίδωνκαι επισκέψεων από τα σχολεία, θα συμβάλλει στη διαμόρφωσηπεριβαλλοντικής συνείδησης και φιλικότερης στάσης προς αυτές τιςτεχνολογίες από τους κατοίκους, εκτιμούν οι ιθύνοντες του έργου.Απαραίτητη, επίσης, κρίνεται η διείσδυση της βιοκλιματικήςαρχιτεκτονικής.

Πάντως, όπως σημειώνει η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ερευνήτρια στο ΕΜΠκαι υπεύθυνη έργου, η ανάλυση της υλοποίησης έργων ΑΠΕ και ΕΞΕΝ(Εξοικονόμησης Ενέργειας) στις ευρωπαϊκές κοινότητες, ανέδειξε μιασειρά από οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν οι ορεινές και αγροτικέςπεριοχές από τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνεπώς και η Καρδίτσα.

Μεταξύ άλλων, είναι η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, η μείωσηρύπων και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η δημιουργία νέων υποδομώνκαι η αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων, η δημιουργία ενός περιβαλλοντικάφιλικού προφίλ για την περιοχή, στοχεύοντας στον οικολογικό τουρισμόκαι δραστηριοποιώντας την τοπική οικονομία, όπως και η διασφάλισηθέσεων εργασίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων και εξασφάλισης τωνήδη υπαρχόντων.