Skip to main content

Στις αρχές του 2020 καθαρίζει η καπναποθήκη της Σταυρούπολης

Βρέθηκε επιτέλους ο ανάδοχος για την απομάκρυνση και καταστροφή των πέντε τόνων ληγμένων φυτοφαρμάκων ως το τέλος του έτους.

Στις αρχές του νέου έτους θα απομακρυνθούν, έπειτα από καθυστερήσεις ετών, τα ληγμένα φυτοφάρμακα από την καπναποθήκη της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επιλεγεί ο προσωρινός ανάδοχος, ο οποίος από τις αρχές του 2020 θα κληθεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία απομάκρυνσης και καταστροφής τους.

Στην καπναποθήκη, που ανήκε στον πρώην Εθνικό Οργανισμό Καπνού και πέρασε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παραμένουν περίπου πέντε τόνοι καταγεγραμμένων ληγμένων φυτοφαρμάκων, εδώ και περίπου 14 χρόνια.

Η Περιφέρεια έπειτα από σειρά διαδικασιών δρομολόγησε την απομάκρυνση και καταστροφή τους, όμως εμπλοκές στο σχετικό διαγωνισμό καθυστέρησαν για άλλα δυο χρόνια τη διαδικασία.

Πλέον όμως έχει μπει σαφές χρονοδιάγραμμα και έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ, προκειμένου να μπει επιτέλους ένα τέλος στην απειλή από τα φυτοφάρμακα και να καθαρίσει η καπναποθήκη.

Η Περιφέρεια αναγκάστηκε να επαναπροκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό, μετά τις ελλείψεις που είχαν οι φάκελοι των υποψήφιων αναδόχων.

Στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας εγκρίθηκαν οι σχετικές δαπάνες, ενώ ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, Κώστας Παπαγεωργίου, είπε ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται και αν δεν υπάρξουν εμπλοκές ή ασφαλιστικά μέτρα, τότε στους πρώτους μήνες του 2020 η δυτική Θεσσαλονίκη θα έχει απαλλαχτεί από τα φυτοφάρμακα.

Ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε πως ο διαγωνισμός έγινε μέχρι σήμερα δυο φορές, αλλά για αιτίες που δεν έχουν να κάνουν με την Περιφέρεια, αλλά με τους ενδιαφερόμενους δεν προχώρησαν. Πλέον, έχουν υποβάλει τις προσφορές τους δυο εταιρίες και θα γίνει η επιλογή της μιας, που θα είναι ο ανάδοχος μέχρι το τέλος του 2019, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Η σχετική σύμβαση πάντως θα πρέπει να περάσει, όπως είπε, κι από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω ποσού. Ο κ. Παπαγεωργίου επίσης διευκρίνισε πως η διαδικασία πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη μεταφορά και καταστροφή των φυτοφαρμάκων σε ειδικούς πιστοποιημένους χώρους και φορείς είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας.

Ο κυριότερος κίνδυνος, όπως περιέγραψε ο ίδιος στα μέλη της οικονομικής επιτροπής, είναι η διάχυση των φυτοφαρμάκων, λόγω φθοράς των συσκευασιών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κυρίως περιβαλλοντικά προβλήματα. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για ληγμένα φυτοφάρμακα, που είναι σε μια αποθήκη μικρή και δεν θέλουμε να διαχυθούν στο περιβάλλον. Οφείλουμε ωστόσο να τηρήσουμε όλες τις προδιαγραφές ασφαλούς απομάκρυνσης και καταστροφής τους. Το καπνομάγαζο, μετά τη απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων θα παραμείνει αποθηκευτικός για τις ανάγκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», εξήγησε.

Το κτήριο παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπουργείο Οικονομίας και χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως αποθήκη.

Τα φυτοφάρμακα έχουν καταγραφεί αναλυτικά και βρίσκονται στον τέταρτο όροφο του κτηρίου επί της οδού Σοφοκλέους 34. Πρόκειται για 403 μεταλλικά δοχεία με σακίδια φωσφορούχου αργιλίου, 188 χαλύβδινες φιάλες κενές και με περιεχόμενο υγροποιημένο αέριο υπό πίεση Βρωμιούχο Μεθύλιο, 7 πλαστικά δοχεία κενά και με περιεχόμενο 2,2-dichlorovinyl dimethyl phosphate (DDVP, diclorvos), 2 μεταλλικά δοχεία κενά με πυρεθρίνη.