Skip to main content

Στις επάλξεις οι συνεταιριστές για τη Δωδώνη

Συνάντηση με τον διοικητή της ΑΤΕ θα έχουν εκπρόσωποι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου την Πέμπτη με αντικείμενο την εξαγορά της Δωδώνη. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα πανηπ
Επί των αγωνιστικών επάλξεων βρίσκονται πλέον οι συνεταιριστικές οργανώσεις της Ηπείρου, προκειμένου να διαμορφώσουν μια πρόταση εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, καθώς η ΑΤΕ αναγκάζεται από το ΔΝΤ και την ΕΕ να πουλήσει όλες τις θυγατρικές της.
 
Συνάντηση με τον μεγαλομέτοχο της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, τον διοικητή της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη, θα έχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι που είναι  ΕΑΣ της Ηπείρου την Πέμπτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί  στα Ιωάννινα στις 11 πμ πανηπειρωτική συγκέντρωση και πορεία προς την περιφέρεια Ηπείρου. Αυτό αποφασίστηκε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στις εγκαταστάσεις της Δωδώνης από όπου προέκυψε μια  συντονιστική επιτροπή αγώνα για να συντονίζει την όλη προσπάθεια απόκτησης από τους συνεταιριστές κτηνοτρόφους του ποσοστού 67,77% που κατέχει η ΑΤΕ στη γαλακτοβιομηχανία.

 Οι συνεταίροι της ΑΤΕ στη ΔΩΔΩΝΗ είναι η ΕΑΣ Ιωαννίνων με 24,78%, η ΕΑΣ Άρτας –Φιλιππιάδας με 0,55%, η ΕΑΣ Πωγωνίου με 2,90%5, η ΕΑΣ Πρεβέζης με 2,40% και η ΕΑΣ Θεσπρωτίας με 1,60%. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, επεσήμανε  στη Voria.gr ότι την Πέμπτη στην συνάντηση με τον διοικητή της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη οι ΕΑΣ  Ηπείρου θα διεκδικήσουν το ποσοστό της ΑΤΕ να επανέλθει στο 60%, που προέβλεπε το καταστατικό ίδρυσης της Δωδώνης και όχι το 67,77%, «που με διάφορες αλχημείες  αύξησε η τράπεζα». Ανέφερε, μάλιστα, ότι οι ΕΑΣ είναι ήδη στα δικαστήρια για το θέμα αυτό με την ΑΤΕ. Επίσης εξέφρασε τη βούληση ότι οι ΕΑΣ είτε με δανεισμό είτε σε συνέργεια με άλλους ευρωπαϊκούς συνεταιρισμούς θα διεκδικήσουν να αγοράσουν το ποσοστό που κατέχει η ΑΤΕ στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Εξήγησε ότι η ΕΕ επιδιώκει η αγροτική παραγωγή να ελέγχεται από τους συνεταιρισμούς και χρηματοδοτεί τέτοιες πρωτοβουλίες και συνέργειες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας.

Επίσης ενημέρωσε τη Voria.gr ότι η ΕΑΣ Ιωαννίνων εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της θυγατρικής της γαλακτοβιομηχανίας Ζωοτροφές Δωδώνη, την οποία «φόρτωσε» η ΑΤΕ στη ΔΩΔΩΝΗ . Η δεύτερη πρόταση για εξαγορά της ΖΩΔΩ τόνισε ότι προέρχεται από τον έμπορο σιτηρών και εισαγωγέα, κ. Καρβελά.

Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, κ. Μιχάλης Τζίμας δήλωσε στη Voria.gr ότι «στόχος όλων των συνεταιριστών  της Ηπείρου είναι η Δωδώνη να επανέλθει σε αυτούς που την ίδρυσαν και είναι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής». Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης και αρμόδιους υπουργούς, ώστε να έχουν την πολιτική βούληση ότι η Δωδώνη θα καταλήξει στους κτηνοτρόφους και όχι σε κάποιους ιδιώτες.

Γνωστοποίησε ότι ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας τέτοιας πρότασης εξαγοράς του ποσοστού της Δωδώνης που κατέχει η ΑΤΕ. Πιστεύει ότι δεν αρκεί μόνο η καλή διάθεση του κ. Πανταλάκη να εξετάσει θετικά μια προσφορά εξαγοράς από τους συνεταιριστές της Ηπείρου, αλλά χρειάζεται και η δέσμευση της κυβέρνησης γι΄ αυτό. Ο κ. Τζίμας ήταν επίσης στην πρώτη συνάντηση που είχαν οι κτηνοτρόφοι με τον διοικητή της ΑΤΕ  κ. Πανταλάκη κατά τη διάρκεια της οποίας τους εκτόξευσε τη βόμβα ότι το ΔΝΤ πιέζει και πρέπει να απαλλαγεί από όλες τις θυγατρικές της.

Κατά τον κ. Τζίμα ο αγώνα συνεχίζεται μέχρι να επανέλθει στους κτηνοτρόφους που την ίδρυσαν, η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Αυτό θα είναι και το βασικό σύνθημα της πανηπειρωτικής συγκέντρωσης και της πορείας των συνεταιριστών, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.