Skip to main content

Στις επόμενες ημέρες η ψήφιση του νέου επικουρικού ασφάλισης

Πιθανότατα την Πέμπτη θα τεθεί σε ψήφιση το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του νέου ταμείου επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης.

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να τεθεί προς ψήφιση, πιθανότατα την Πέμπτη, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του νέου ταμείου επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης. Σήμερα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με το υπουργείο Εργασίας να επισημαίνει ότι η εισαγωγή του συστήματος του «ατομικού κουμπαρά» εφαρμόζεται με επιτυχία σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι εισφορές των νέων θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Το ύψος των εισφορών και για τους νέους παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολουμένους.

Το αποθεματικό που θα δημιουργηθεί, θα το διαχειρίζεται ένα νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ, που θα επενδύει τις αποταμιεύσεις. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει ανάμεσα σε τρία επενδυτικά προφίλ, το «συντηρητικό, το «ισορροπημένο» και το «επιθετικό», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία.   
Σύμφωνα με τις μελέτες και τις προβολές που έχουν γίνει, η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ) και διαθέτει 40 χρόνια ασφάλισης διαμορφώνεται με το υφιστάμενο σύστημα στα 153 ευρώ. Με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα η σύνταξη μπορεί να ανέλθει στα 219 ευρώ, να αυξηθεί δηλαδή κατά 43%. Μπορεί δε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, στα 257 ευρώ (+68% σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα) εάν επιτευχθούν αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το μεικτό αμοιβαίο κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή πάντως εκτιμά μέση ετήσια αύξηση κοντά στο 11% με 13%.

Το νέο σύστημα συνοδεύεται από διπλή δικλίδα ασφαλείας: η πρώτη είναι η εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης. Το Δημόσιο εγγυάται ότι η νέα επικουρική σύνταξη δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτήν που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε ο ασφαλισμένος, συν τον πληθωρισμό. Η δεύτερη είναι ότι δεν θα επηρεαστεί ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος. Το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει, θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.