Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 16 έως 29 ετών τα μισά ενεργά κρούσματα - Μόλις 6% πάνω από τα 60

Στις ηλικίες πάνω από 60 ετών αντιστοιχεί μόλις το 6% των θετικών στον κορωνοϊό - Τι είπαν Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης για τη Θεσσαλονίκη

Στις ηλικίες 16 έως 29 εντοπίζεται περίπου το 51% των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις ηλικίες πάνω από 60 ετών αντιστοιχεί μόλις το 6% των θετικών στον ιό, γνωστοποίησε κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς για τα ευρήματα κορωνοϊού στα λύματα της πόλης, ο υφυπουργός σημείωσε πως τόσο οι επιχειρησιακές όσο και οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν τις σχετικές μελέτες, κάνοντας λόγο για «ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς, γιατί μέσα και από αυτό μας δίνονται κάποια στοιχεία και κάποια δεδομένα τα οποία είναι πάρα πολύ χρήσιμα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως οι νέοι 19-40 ετών μολύνονται έως και 2 φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση από κάποιες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες και έτσι η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Παράλληλα, ανέφερε πως η νέα ώση των κρουσμάτων έχει καθαρά γεωγραφικά και ηλιακά χαρακτηριστικά. «Είδαμε μία σαφή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου προς τα βόρεια της χώρας, με την Καστοριά και την Κοζάνη να βρίσκονται σε επίπεδο κινδύνου 4, ενώ η Θεσσαλονίκη, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο, παρουσίασε επιθετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παρόμοιες αυξητικές τάσεις βλέπουμε σε Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες».

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ο καθηγητής σημείωσε ότι «το πρώτο στοιχείο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι μπαίνουμε σε μια κατάσταση όπου πέφτει η θερμοκρασία, οπότε θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα. Αυτό πάντα πρέπει να το έχουμε, είναι ένας παράγοντας». Ο δεύτερος παράγοντας, όπως είπε, είναι πως έχουμε δει ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα θέλουμε περισσότερο χρόνο για να δούμε αποτέλεσμα από ότι στα μικρότερα.