Skip to main content

Στις καιρικές συνθήκες αποδίδει το ΤΕΕ τις κατολισθήσεις στα Τέμπη

Τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της φονικής κατολίσθησης στην κοιλάδα των Τεμπών έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ η οποία επισκέφθηκε την περιοχή.
Τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της φονικής κατολίσθησης στην κοιλάδα των Τεμπών έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ η οποία επισκέφθηκε την περιοχή. Μεταξύ άλλων σημειώνει πως σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ιδιαίτερα υψηλές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις όλου του προηγηθέντος διαστήματος που μάλιστα ακολούθησαν περίοδο ξηρασίας.

Στη σχετική έκθεση της επιτροπής προστίθεται ότι δεν πρέπει να έπαιξαν ρόλο στην κατάπτωση οι εκρήξεις για της διάνοιξη της σήραγγας στην περιοχή. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν πως η υλοποίηση των μέτρων με δικτυώματα αναχαίτισης θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου των κατολισθήσεων στην κοιλάδα. Μάλιστα, προσθέτουν ότι έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα για την κατασκευή των σηράγγων στην Εθνική Οδό, η διέλευση των οχημάτων από την κοιλάδα των Τεμπών θα εμπεριέχει κινδύνους, λόγω πιθανών κατολισθήσεων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση των εμπειρογνωμόνων σε σχέση με το ενδεχόμενο οι εκρήξεις για τη διάνοιξη της σήραγγας να επηρέασαν το φαινόμενο των κατολισθήσεων. Στη σχετική έκθεση σημειώνεται: «Στην συγκεκριμένη θέση των εκρήξεων η απόσταση από την κατάπτωση είναι μερικές εκατοντάδες μέτρα, δηλαδή είναι μεγάλη για να προκληθούν κραδασμοί που θα επηρέαζαν το πέτρωμα. Υπό την προϋπόθεση ότι θα επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές, εκτιμάμε ότι δεν πρέπει να έπαιξαν ρόλο στην κατάπτωση οι εκρήξεις για της διάνοιξη της σήραγγας. Επιβάλλεται πάντως ο έλεγχος της ζώνης επιρροής και της έντασης των δονήσεων από τις εκρήξεις για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεάσουν κατ’ ελάχιστον την υπάρχουσα επισφαλή ισορροπία σε θέσεις όπου η σήραγγα θα πλησιάσει τα πρανή της οδού».